Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτά είναι ακόμη τα «καυτά» ζητήματα σε εργασιακά και εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ. Οι προγραμματισμένες αρχικώς για την Παρασκευή συναντήσεις με την τρόικα των υπουργών Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, μετατέθηκαν για το Σάββατο. Το Σάββατο, επίσης, θα γίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τον κ. Μανιάτη είναι το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί είχαν, άλλωστε, από το μεσημέρι της Παρασκευής, διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα.
2,5 ώρες διήρκησε η συνάντηση που είχαν την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και η επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε ως αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά το θέμα της Eurobank.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «η κυβέρνηση επιδιώκει με ρεαλισμό και επιχειρήματα να απαντήσει στις απαιτήσεις της τρόικας».
Τόσο ή κυβέρνηση όσο και οι επικεφαλής της τρόικας παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Ειδικότερα, για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε ότι δεν μπορεί η τρόικα να ζητάει με το ζόρι απελευθέρωση, μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και μία ισορροπία που έχει επιτευχθεί και ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα.
Σύμφωνα, επίσης, με τον ίδιο, ούτε η απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των τριετιών από το 2017, έχει φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, η τρόικα δεν έχει αποσύρει τη σχετική απαίτηση, αλλά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι είναι ένα μέτρο που (ακόμη και ως αναφορά) δεν μπορεί να γίνει δεκτό και, πόσο μάλλον να ψηφιστεί από τη Βουλή, διότι θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων. «Εν κατακλείδι, είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι», κατέληξε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος.
Διορία μέχρι την Κυριακή...
Πάντως, πρόθεση κυβέρνησης δανειστών είναι να υπάρξει λύση μέχρι την Κυριακή, ωστόσο πολλά θέματα ακόμα εκκρεμούν, έστω κι αν πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι το κλίμα είναι καλύτερο, απ΄ ότι πριν από λίγες ημέρες....
"Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε", σημείωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, όμως είναι σαφές ότι σφίγγει ο κλοιός των δανειστών, ειδικά στο μέτωπο των εσόδων, των εργασιακών και των διαρθρωτικών μέτρων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. "Στόχος είναι να κλείσουμε την Κυριακή. Θα δουλεύουμε νυχθημερόν", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική πλευρά χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι "ο χρόνος πιέζει και τους δύο, αφού δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε αλλά και εκείνοι". Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επικεφαλής της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα με το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας και όλα τα θέματα τέθηκαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τις συζητήσεις, πάντως, να εστιάζονται στα διαρθρωτικά ζητήματα (π.χ. εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, εργασιακά) και όχι στο δημοσιονομικό σκέλος, καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Ελληνική πλευρά προτάσσει «κόκκινες» γραμμές με ξεκάθαρο στόχο να σώσει κάποιες από αυτές, στο σκληρό παζάρι του παρασκηνίου.... "Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κ. Βενιζέλος συνέστησε κατέβασμα των τόνων, λέγοντας ότι "δεν χρειάζονται ούτε τσαμπουκάδες, ούτε υπεραισιοδοξία".
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο, ακόμα και με θυσία σε άλλα μέτωπα, δεν επιθυμεί:
- Ποσοτικούς στόχους για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015
- Αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Σχετικά με το επικείμενο μίνι- φορολογικό, ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης από την κυβέρνηση. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με τον τρόπο κατάθεσης των παραστατικών εσόδων εξόδων των επιχειρήσεων εφέτος υπάρχει συμφωνία να εξακολουθήσει να ισχύει η ανά τρίμηνο κατάθεση, ωστόσο από το επόμενο έτος θα θεσμοθετηθεί η ανά μήνα κατάθεση.
Στα χέρια του Πρωθυπουργού το ... πλεόνασμα
Για τη διανομή από την κυβέρνηση κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι αυτό θα διανεμηθεί μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων από τη Eurostat (23 Απριλίου) και σε κάθε περίπτωση πριν από τις ευρωεκλογές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα της διανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ενστόλους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Μάλιστα υποστήριξε, σε ερώτηση ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.
Την ίδια ώρα η τρόικα ασκεί πιέσεις ώστε να περιοριστεί το κοινωνικό μέρισμα που θα διατεθεί σε κατηγορίες πολιτών και να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σαν «μαξιλάρι» για τυχόν αποκλίσεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Συμφωνία για τις τράπεζες
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από την εξέλιξη στο μέτωπο των τραπεζών. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το θέμα των stress tests "δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης", ενώ πλέον η συζήτηση εστιάζεται στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα). Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, "που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr