Για το λόγο αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας, και προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος μελλοντικών καταπτώσεων, η πολιτική εγγυήσεων συνεχίζει να προσανατολίζεται κυρίως στην κάλυψη δανείων που χρηματοδοτούν επενδυτικά προγράμματα, τα οποία συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, και να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις επιταγές και τις εξαιρέσεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Πιο συγκεκριμένα οι παρασχεθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, από 01.01.2012 έως 30.11.2013, ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ περίπου, τη στιγμή που το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων την 31.11.2011 ανήρχετο στο ποσό των 19,9 δισ. ευρώ.
Οι περιπτώσεις φορέων που δανειοδοτήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής. Πρόκειται, κυρίως, είτε για δανειοδότησεις από την ΕΤΕπ, είτε για περιπτώσεις για τις οποίες έχει ληφθεί ειδική εξαίρεση, όπως π.χ. η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική αγορά ενέργειας, ή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά στις καταπτώσεις εγγυήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα δεδομένα έχουν συνοπτικά ως εξής:
Για το 2010:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 852 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 122 εκατ. ευρώ.
Για το 2011:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 1,25 δισ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 193 εκατ. ευρώ.
Για το 2012:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 678 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 117 εκατ. ευρώ.
Για το 2013:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 512 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 356 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr