«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, το αργότερο έως την Κυριακή, προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και ερωτηθείς σχετικά για το ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει απόφαση «για τα οφειλόμενα του 2013 και την πρώτη δόση του 2014» ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες που υπάρχουν στα μέσα Μαΐου για την αποπληρωμή ομολόγων που ανέρχονται σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόϊκα, επεσήμανε ωστόσο ότι κατά την επανάληψη του ελέγχου υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι «πολύ δύσκολο να μην τα βρούμε». Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεων της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές, ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων και το μεγαλύτερο μέρος της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης και ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αρχίσει μετά τις ανακοινώσεις της Γιουροστατ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.
Τέλος, σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να το προσδιορίσει, τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια «ευχάριστη αναμονή».
"Είναι σημαντικό ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, δείχνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για θετικό αποτέλεσμα", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι "πολύ δουλειά απομένει ακόμη". Με αυτό συμφώνησε και ο Επίτροπος Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2014 και 2015. "Καλύτερα να μην κάνουμε εικασίες. Ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα, Ας επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης", ανέφερε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο το Μνημονίου.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Eurogroup θα έχει σαφή εικόνα μετά την επικύρωση των ελληνικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Αναφορικά με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια για την Ελλάδα, και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε με τις συζητήσεις για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι εάν και όταν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η Ελλάδα θα έχει επαρκή χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες.
Εξάλλου, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι θα προτιμούσε να έχει υπάρξει λύση του χρηματοδοτικού κενού τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό λόγω της έλλειψης προόδου στην παρούσας αξιολόγησης.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι απομένουν ακόμη 10,1 δισ. ευρώ προς εκταμίευση για την Ελλάδα από τον EFSF ως το τέλος του προγράμματος. Πρόσθεσε, δε, ότι η επόμενη εκταμίευση θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της Τρόικας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr