"Βρισκόμαστε εν μέσω αξιολόγησης. Αν η αξιολόγηση κλείσει θετικά, η απόφαση για μία νέα βοήθεια για την Ελλάδα μπορεί να περιμένει μετά τις ευρωεκλογές", ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup. "Πάντα λέγαμε ότι θα κοιτάξουμε το μέλλον όταν η Eurostat επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία. Αυτό θα γίνει τέλος Απριλίου", ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Ευρωομάδα θα αποφασίσει ένα νέο πιθανό πρόγραμμα για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι αναγκαίο.
Ερωτηθείς, δε, πότε ακριβώς θα ληφθεί αυτή η απόφαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε "μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσε να είναι και το Σεπτέμβριο", σημειώνοντας ότι με αυτό συμφωνεί και το ΔΝΤ. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του ελληνικού προγράμματος, θα εγκριθούν και οι δόσεις των επόμενων δανείων πριν από τον Μάιο. "Αυτό θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα έως τον Αύγουστο. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας, να λάβουμε νέες αποφάσεις", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας και κατέληξε λέγοντας ότι από τον Αύγουστο και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για νέες αποφάσεις.
Τέλος, ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί, το ζήτημα είναι ποιός θα το κάνει και πώς. "Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε μετά το καλοκαίρι", δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Επιχειρηματικό κλίμα
Εν τω μεταξύ, ο κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου του ΟΟΣΑ με θέμα η «ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», διαπίστωσε αισθητή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα.
Αναφερόμενος ειδικά στη χώρα μας, ο επικεφαλής του ευρώ ανέφερε ότι στην Ελλάδα "έχει υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο, κλάδος ο οποίος κατέστη πιο ανταγωνιστικός, εξέλιξη που οδήγησε μεταξύ άλλων σε μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού".
Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε, εξάλλου, την ανησυχία του για την ενίσχυση της άκρας δεξιάς στον κοινοτικό Βορρά και Νότο. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται συχνά σε ορισμένες βόρειες χώρες σε σχέση με το ενδεχόμενο χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και στην κόπωση που παρατηρείται σε χώρες του Νότου αναφορικά με τις συνταγές λιτότητας που τους επιβάλλονται.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη τόνωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, υποχρέωση που όμως, όπως είπε, δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτές. Τόνισε ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται υπό πίεση από τις αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr