Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται:
•Διασύνδεση των Κυκλάδων με το διαγωνισμό σε εξέλιξη, ύψους 240 εκατ. Ευρώ η πρώτη φάση, 60 εκατ. Ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. Ευρώ η τρίτη φάση, συνολικά περίπου 400 εκατ. Ευρώ
•Διασύνδεση της Κρήτης, αξίας 800 εκατ. Ευρώ.
• Δεύτερη Διασύνδεση μεταξύ Bουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Αναβάθμιση του Συστήματος, νέες γραμμές Μεταφοράς, νέους Υποσταθμούς και Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης που θα ενισχύσουν την ευστάθεια των δικτύων και την ομαλή περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα έργο μεγάλης ενεργειακής, οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής σημασίας.
«Οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις στον γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας με την υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών μας, και ιδίως αυτή της Κρήτης, βρίσκουν το κατάλληλο «πάντρεμα» σε ένα διακρατικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης χωρίς προηγούμενο, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το Euroasia Interconnector, όπως ονομάζεται το εν λόγω έργο, έχει ήδη ενταχθεί στα επιλέξιμα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCIs) και η υλοποίηση του συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση από πλευράς ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης της Κρήτης με το ΕΣΜΗΕ. Αποτελεί συνεπώς ένα έργο μεγάλης ενεργειακής, οικονομικής και κυρίως γεωπολιτικής σημασίας η προώθηση του οποίου αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας», ανέφερε ο κ. Γιαρέντης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr