Ειδικότερα, ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι η δυναμική του χρέους και των ελλειμμάτων παραμένει. "Εξού και η μόνιμη συζήτηση- διαπραγμάτευση για τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά κάθε χρόνο" σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος καλείται λοιπόν να σχεδιάσει τον δρόμο για τη μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση, με εθνικά μέτρα και σταθμά.
Για να αντιμετωπιστεί μακρόπνοα το τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησης και η ύφεση στην οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, προέχει:
- να βγει η χώρα πειστικά και οριστικά από τα δημοσιονομικά ελλείμματα,
- να εξαλείψει τις αμφιβολίες για το μέλλον της, και
- να αποκτήσει μια μόνιμη αναπτυξιακή δυναμική.
"Μόνο τότε θα επανέλθει ισότιμα στον στίβο των χρηματαγορών και της διεθνούς οικονομίας. Μόνο τότε θα μπορέσει να δώσει απτή ελπίδα στους ανέργους και στη δοκιμαζόμενη κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε θερμή χειραψία, σημείωσε με νόημα ότι οι "δογματικές αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος σαρώθηκαν από το τσουνάμι της παγκόσμιας κρίσης. Είναι κενές περιεχομένου σήμερα". Η τυφλή πίστη στην προστασία του κράτους ή στην ελευθερία της αγοράς, όπως είπε, έχει αντικατασταθεί από την πικρή αναγνώριση ότι και οι κυβερνήσεις και οι αγορές κάνουν λάθη. "Κάνουν λάθη επειδή υπάρχουν ανίκανοι πολιτικοί, άπληστοι τραπεζίτες, αρπακτικοί επιχειρηματίες –όπως υπάρχουν και ψηφοφόροι στρεβλής αντίληψης. Κάνουν λάθη επειδή ο κόσμος μας είναι περίπλοκος και απρόβλεπτος, και κανένας μηχανισμός λήψης αποφάσεων δεν έχει το χάρισμα του αλάθητου", πρόσθεσε.
Κατακεραυνώνοντας την τρόικα, σημείωσε ότι "τέσσερα χρόνια τώρα, κυνηγάμε εν πολλοίς την ουρά μας- και τρέχουμε πίσω από τις δόσεις μας".
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος. "Τα ευοίωνα σημάδια που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σε ορισμένους οικονομικούς δείκτες την υποδεικνύουν. Όλοι έχουμε συμφέρον να αποδώσουν οι προσπάθειες που καταβάλλει η σημερινή κυβέρνηση για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Για τον ΣΕΒ, ειδικότερα, είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κατανόησε και έθεσε τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, ανταποκρινόμενος στο σήμα κινδύνου που εκπέμψαμε. Προσδοκούμε την ίδια στάση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη έχει διατυπώσει θετικές θέσεις. Η στήριξη της παραγωγικής οικονομίας και της βιομηχανίας, που παραμένει ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής οικονομίας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής σύγκλισης, να είναι βασικός και υπερκομματικός στόχος στην πορεία εξόδου από την κρίση" είπε.
Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για "ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, ικανό να μας διασφαλίσει την παρουσία μας στις παγκόσμιες αγορές και τη συμμετοχή μας στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου". Με άλλα λόγια, η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας απαιτεί- όπως είπε- μια πραγματική αναγέννηση.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η αναγέννηση αυτή δεν μπορεί να προέλθει από κάποιο κεντρικό σχεδιασμό. Εξάλλου, το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι γνωστό και αποτυπωμένο σε διάφορες μελέτες- με ενδελεχέστερη αυτήν της McKinsey που είχε παραγγείλει ο ΣΕΒ. Εστιάζεται στους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της ενέργειας, σε ορισμένους κλάδους της μεταποίησης, στον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο.
Επίσης, σε μερικούς ακόμη κλάδους- γενόσημα, υδροκαλλιέργειες, ιατρικό τουρισμό, διαμετακομιστικό κέντρο, διαχείριση αποβλήτων- με προοπτική δυναμικής ανάπτυξης, αν και με μικρή συνεισφορά στο ΑΕΠ. "Αυτοί οι τομείς θα δώσουν στον τόπο αυτό που πραγματικά μπορούν μόνο σ' ένα περιβάλλον που ευνοεί την επιχειρηματική πρωτοβουλία και την επένδυση. Μόνο η επιχειρηματική δράση μπορεί να μετατρέψει αυτά τα πλεονεκτήματα σε θέσεις εργασίας και πλούτο για την κοινωνία", υπογράμμισε.
Και πέρα από αυτό, όπως είπε, η επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι εκείνη που έχει τη δυνατότητα και τα κίνητρα για να κοιτάζει μπροστά, ανακαλύπτοντας έτσι πρώτη τα καινούργια πεδία και ανοίγοντας νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, σε τομείς που σήμερα δεν είναι ορατοί. Αυτός ο ρόλος της διαισθητικής ενόρασης για το αύριο, ανήκει αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
"Δεν θεωρώ βεβαίως ότι η επιχειρηματικότητα είναι η πανάκεια για όλα τα προβλήματα. Αποτελεί όμως την κινητήρια δύναμη, για να εκτιναχθεί ο τόπος μπροστά", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ . Αν θέλουμε, όπως τόνισε, να δούμε επιστροφή σε υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, αν θέλουμε η μάστιγα της ανεργίας να περιοριστεί σε κοινωνικά ανεκτά επίπεδα, αν θέλουμε το χρέος μας να γίνει βιώσιμο, πρέπει να δοθεί χώρος, ανοιχτό πεδίο σε αυτό που ο Κορνήλιος Καστοριάδης χαρακτήριζε "πραγματική ιστορία": στη "δημιουργική δραστηριότητα των ανθρώπων- στην ιδιωτική πρωτοβουλία".
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr