Ερωτηθείς σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους πολίτες, ο κ. Φούχτελ ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή " που μας ανησυχεί όλους, επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για να δράσουμε. Επιβεβαιώνει και το πλαίσιο που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε εδώ, γιατί όπου έχουμε πετύχει συνεργασίες στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουμε δει πως μπαίνουν τα θεμέλια για μια προοπτική ανάπτυξης".
"Σκεφτείτε", είπε ο Γερμανός υφυπουργός, "άλλα κράτη όπως την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, που είναι μνημονιακές χώρες, αλλά εδώ έχουμε επιπρόσθετα αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, των δυνατοτήτων που δημιουργούνται στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκτιμώ πως αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα να το εκμεταλλευτεί και να πορευτεί με προοπτικές ανάπτυξης".
"Με αυτό το πλαίσιο", υπογράμμισε ο κ. Φούχτελ, "έχουμε δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούργιο στην Ευρώπη, γιατί οι μέχρι τώρα σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ δήμων και περιφερειών με την Ευρώπη, περιορίζονταν στο ότι ερχόταν μόνο ένα νομοθετικό πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και κανονισμών από την Ευρώπη και έρεαν κάποια χρήματα". "Κανείς", συμπλήρωσε, "δεν έδινε φωνή και βήμα σε αυτή τη δυνατότητα που έχουμε να αντλήσουμε προτάσεις και ιδέες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε" συμπλήρωσε.
"Προσπαθούμε να εντρυφήσουμε στην καθημερινότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως δείχνει και το παράδειγμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Εμείς χρειαστήκαμε 40 χρόνια για να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία με τα απορρίμματα και αυτή η τεχνογνωσία μέσω της συνεργασίας μεταφέρεται εδώ για να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη και για προχωρήσουν τα προγράμματα πιο γρήγορα" τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.
Σημείωσε δε, ότι έχει πειστεί πως και άλλες χώρες κοιτούν αυτό το πλαίσιο της άμεσης επαφής, της ευρωπαϊκής δικτύωσης μεταξύ των περιφερειών και των δήμων και θα έχει εκφάνσεις, όπως το βλέπουμε με προγράμματα στη Ρόδο, στην Κρήτη και στην Αττική.
Επίσης ο κ. Φούχτελ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον παριστάμενο βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον οποίο, όπως είπε, συνεργάστηκαν στενά για την επιτυχία αυτού του προγράμματος των αδελφοποιήσεων. Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, η πρωτοβουλία των αδελφοποιήσεων ελληνικών και γερμανικών δήμων και περιφερειών, που έγινε τα τελευταία χρόνια, στηρίχθηκε στη βάση μιας απόφασης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της Καγκελαρίου Α. Μέρκελ, με στόχο να δημιουργηθούν γέφυρες μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και αγορών, από κάτω προς τα πάνω και όχι μόνο διακυβερνητικά.
Κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο Γερμανός υφυπουργός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον πρύτανη του ΔΠΘ Κωνσταντίνο Ρέμελη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ροδόπης Γιώργο Πετρίδη. Στις συναντήσεις ήταν παρόντες ο δήμαρχος του Erlangen, Siegfried Balleis και ο Γερμανός πρόξενος Dr. Ingo von Voss. Όπως υπογραμμίσθηκε, η αδελφοποίηση βασίζεται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία μεταξύ των δήμων, του πανεπιστημίων και των επιμελητηρίων των δύο περιοχών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr