Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Αυτό δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις τις προτάσεις Σόιμπλε για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά και τη σειρά διαρροών, που γίνεται από το Βερολίνο, τις τελευταίες ώρες.
Μάλιστα, μετά την αρχική «σιωπή» για τη μυστική συνάντηση Γαλλίας – Γερμανίας, με τους επικεφαλής της τρόικας στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup στις Βρυξέλλες που … διέρρευσε και πάλι στο διεθνή τύπο και πιο συγκεκριμένα στη WSJ, το ίδιο ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, τόνισε ότι η εν λόγω συνάντηση «ήταν για το καλό της Ελλάδας». «Θα δείτε ότι ήταν για καλό» σχολίασε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας τις ερμηνείες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση έγινε κρυφά από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
Πόλεμος διαρροών
Ωστόσο στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την κινητικότητα που υπάρχει τελευταία, καθώς αυτή γίνεται ερήμην της και βέβαια λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Στην κινητικότητα αυτή κυριαρχούν θεσμικά ΜΜΕ, δηλαδή το Reuters – Spiegel με γνωστές καλές προσβάσεις στην κορυφή της Γερμανική κυβέρνησης και της τρόικας. Έτσι παρά τις διαψεύσεις για το πακέτο των 10 με 20 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της χώρας, η συζήτηση παραμένει ανοικτή καθώς την ίδια ώρα που διαψευδόταν το δημοσίευμα του Der Spiegel, το πρακτορείο Reuters αποκάλυπτε άλλο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Στο έγγραφο που έχει συνταχθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Στέφεν Κάμπετερ και απευθύνεται στο γερμανικό Κοινοβούλιο σημειώνεται, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα και με άλλους τρόπους όπως με μια «συντονισμένη εταιρική βοήθεια ανοικοδόμησης». Είναι προφανές ότι οι διαρροές αυτές έχουν στόχο την εσωτερική κοινή γνώμη της Γερμανίας και το κοινοβούλιο, που θα βρεθεί προ αποφάσεων το επόμενο διάστημα.
Αγωνία την Αθήνα
Από την άλλη πλευρά, το μεγάλο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση Σαμαρά είναι το πότε θα υπάρξει μια σαφής ένδειξη για την πρόθεση του Βερολίνου για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα, του Γερμανικού τύπου, το νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μπορεί να αποτελέσει «προεκλογικό δώρο προς την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», την οποία το Βερολίνο θέλει να στηρίξει για να μπορεί να ισχυρίζεται και στο εσωτερικό τους ακροατήριο, ενόψει, μάλιστα, και των ευρωεκλογών του Μαΐου, ότι πέτυχε η πολιτική που επέβαλαν στον ευρωπαϊκό Νότο.
Άδειασμα Χάμπερμας στη Γερμανική πολιτική για την Ελλάδα
Ενδεικτικό, εξάλλου, της σημασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, που λαμβάνει η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι η παρέμβαση του κόμματος της Αριστεράς, Die Linke, που διένειμε στα ΜΜΕ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ζήτησε αντί για νέο πακέτο βοήθειας την επιβολή εφάπαξ κεφαλαιακού φόρου στους πλουσιότερους Έλληνες.
Η τοποθέτηση αυτή, μάλιστα, προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σε ανακοίνωση της υποστήριξε «οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς την χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού...».
Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του μεγάλου φιλοσόφου Γιοργεν κ. Χάμπερμας, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση κόμματος SPD στο Πότσνταμ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής υποψήφιος του SPD για τις ευρωεκλογές κ. Μάρτιν Σουλτς άσκησε δριμεία κριτική στην στάση που κράτησε το SPD, κυρίως στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης. Το SPD, όπως είπε, δεν αναφέρεται πλέον σε περισσότερη κοινοτικοποίηση των χρεών και οι σύντροφοι δεν μιλούν πλέον για ευρωομόλογα, παρ' ότι αυτή η λέξη ήταν κάποια στιγμή «κλειδί» στη σοσιαλδημοκρατική ρητορική.
Ο Γερμανός φιλόσοφος έκανε ακόμη λόγο για «πολιτική απαξίωση ολόκληρων εθνών» και για «πτώση ολόκληρων γενεών και περιοχών» και επισήμανε ότι αυτές τις εκφράσεις τις άκουγε κανείς συχνά στο SPD κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά στο μεταξύ, όσοι τις χρησιμοποιούσαν, σιώπησαν. Τόνισε ακόμη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «χρησιμοποίησε σκληρά την ημι-ηγεμονική θέση της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι ο νέος συνασπισμός «δυστυχώς θέλει να συνεχίσει» την έως τώρα διαχείριση της κρίσης χρέους. Αυτή η πολιτική, όμως, δεν ακουμπά τα αίτια της κρίσης, δήλωσε ο κ. Χάμπερμας, αλλά «εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας γερμανικής Ευρώπης».