Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Manager's Index, PMI) της Markit, που έχει σχεδιασθεί για να δίνει μία συνοπτική εικόνα των συνθηκών λειτουργίας του μεταποιητικού τομέα, αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο 4ετίας - φθάνοντας στις 49,6 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Νοέμβριο.
Ο οικονομολόγος της Markit κ. Φιλ Σμιθ δήλωσε πως «η έρευνα παρείχε ενδείξεις ότι πιθανόν να έχει ήδη ξεκινήσει η ανοδική φάση του επιχειρηματικού κύκλου, καθώς τα επίπεδα παραγωγής και νέων παραγγελιών αυξάνονται συγχρόνως, αν και σε μικρό βαθμό, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να συνεχιστεί η αύξηση των νέων παραγγελιών, προκειμένου να είμαστε σε θέση να κάνουμε λόγο για ουσιαστική ανάκαμψη».
Σύμφωνα με τον κ. Σμιθ, «ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ελάχιστα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων (σ.σ.: που χωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη), παραμένοντας σε επίπεδο που υποδηλώνει συρρίκνωση, λόγω της μείωσης δύο επιμέρους δεικτών του που αφορούν στην απασχόληση και τα αποθέματα προμηθειών». Ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής παραγωγής τον Δεκέμβριο ήταν ταχύτερος από τον Νοέμβριο, αλλά παρέμεινε μέτριος.
Όπως και τον προηγούμενο μήνα, η αύξηση επικεντρώθηκε στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, ενώ η περαιτέρω συρρίκνωση της παραγωγής ενδιάμεσων και κεφαλαιουχικών αγαθών επηρέασε αρνητικά το συνολικό επίπεδο της παραγωγής του τομέα. Η αύξηση της παραγωγής ενισχύθηκε από την αύξηση των εισερχόμενων νέων εργασιών, η οποία αποδίδεται στην εντονότερη ζήτηση από την εγχώρια αγορά, καθώς οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές περιορίσθηκαν και πάλι τον Δεκέμβριο.
Το εργατικό δυναμικό του μεταποιητικού τομέα συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου με σταθερό ρυθμό, ο οποίος παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με αυτόν του Νοεμβρίου. Παρά τον περιορισμό του προσωπικού, σημειώθηκε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου έδειξαν επίσης επιταχυνόμενη υποχώρηση των αγορών από την πλευρά των βιομηχανιών. Η περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα τους, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες παραγωγής στη διάρκεια του μήνα, οδήγησαν στη μείωση των αποθεμάτων προμηθειών, που ήταν η σημαντικότερη από τον Σεπτέμβριο. Οι χρόνοι παράδοσης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο, γεγονός που, σύμφωνα με αναφορές μελών του πάνελ, ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων από την πλευρά των προμηθευτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr