Το άρθρο αναφέρει πως πλέον μία ελληνική έξοδος δεν θα τρόμαζε κανέναν, αντίθετα υπάρχει η εκτίμηση πως σιγά σιγά ο «Έλληνας ασθενής» θα ανάρρωνε.
Το κλειδί για το αν οι Έλληνες θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη είναι ο βαθμός εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια ήταν εξαιρετικά ισχυρός. Ωστόσο το 2014 θεωρείται ότι στον προϋπολογισμό θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που θα καταστήσει τη χώρα πιο «ανεξάρτητη».
Η ανάλυση σημειώνει ότι ένα βήμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ – εφόσον βρει στήριξη από την πλειοψηφία των Ελλήνων – μπορεί να γίνει την άνοιξη του 2014.
Τα επιχειρήματα υπέρ μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ αναφέρουν ότι η χώρα έχει βυθιστεί σε ύφεση για έκτη χρονιά και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η ανάπτυξη, καθώς έχει χαθεί το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, τη στιγμή που στην Γερμανία κατά τη διάρκεια της Ύφεσης, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η κατάρρευση της εθνικής οικονομίας μοιάζει επικίνδυνα με την Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, αφού η ανεργία έχει εκτιναχθεί «τρομακτικά» στο 27% και στους νέους το ποσοστό φτάνει το 55%.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά για ανάκαμψη το 2014 δεν έχει βάση, καθώς ο ΟΟΣΑ – στον οποίο ανήκουν 34 ανεπτυγμένα κράτη, μεταξύ τους και η Ελλάδα – προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.
Το δημοσίευμα τονίζει – με μία δόση ειρωνείας - ότι από το 2011 η τρόικα αναγγέλλει την ανάσχεση της ύφεσης, πρόβλεψη που δεν έχει επαληθευτεί. «Γιατί θα συμβεί αυτό την επόμενη χρονιά είναι άγνωστο» προσθέτει.
Σημειώνεται δε ότι πολλοί Έλληνες έχουν χάσει εδώ και καιρό κάθε ελπίδα και έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους. Για εκείνους το τέλος της κρίσης μοιάζει να βρίσκεται πιο μακριά από κάθε άλλη φορά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr