Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, ποσό ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ θα είχε εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, αν είχαν ψηφιστεί οι νόμοι για το δικαστικό ενέχυρο και την ποινική συνδιαλλαγή, που δίνουν ισχυρά κίνητρα σε οικονομικούς εγκληματίες να επιστρέψουν τα χρήματα στο δημόσιο και να τυγχάνουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης...
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι δικαστικές αρχές μάλιστα, ανεβάζουν το ποσό αυτό κατά πολύ και εκτιμούν ότι σε βάθος χρόνου, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων φοροδιαφυγής που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, τα έσοδα για το Δημόσιο θα μπορούσαν και είναι πολύ περισσότερα.
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται υποθέσεις, όπως για παράδειγμα της Energa - Hellas Power, της Proton Bank, της υπόθεσης των υποβρυχίων και της Ασπίς Πρόνοια, που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη, με ποσά που υπερβαίνουν το 1,8 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, μόνο 1,5 δισ ευρώ προέρχονται από δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών σε συγκεκριμένες υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας που χειρίζονται οι εισαγγελείς και οι ανακριτές διαφθοράς.
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δεν έχει ακόμα κατατεθεί στην Βουλή, θα ρευστοποιούνται άμεσα υπέρ του Δημόσιου, ενώ μέχρι τώρα παραμένουν ανεκμετάλλευτα και θα επιστρέφονται μόνο στις περιπτώσεις αθώωσης των κατηγορουμένων.
Ανεκμετάλλευτα παραμένουν, επίσης, περίπου 110 ακίνητα μεγάλης άξιας που έχουν δεσμευτεί από τις δικαστικές αρχές σε μεγάλες υποθεσεις όπως, η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, η υπόθεση Ιωάννη Καρούζου και υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr