"Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια", ήταν μερικές από τις αναφορές του κ. Χατζηδάκη που πυροδότησαν το κλίμα. "Λαϊκίζετε, υβρίζετε, ρίχνετε λάσπη στην Αριστερά", του αντέτειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη. "Αν βρείτε άλλη χώρα που να έχει πληρέστερο σύστημα από αυτό που εμείς σήμερα υιοθετούμε, να μας το φέρετε να το αλλάξουμε", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο, ενώ έφερε και ορισμένα παραδείγματα. "Το όριο των 200.000 ευρώ που τέθηκε, καλύπτει στο δήμο Περάματος κατοικίες μέχρι 267 τμ, στο Περιστέρι ως 200 τμ στο Αιγάλεω μέχρι 235 τμ, στη Νέα Φιλαδέλφεια 223 τμ, στη Δάφνη 182 τμ, στην Αγία Παρασκευή 143 τμ", είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το όριο του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος των 35.000 ευρώ σημαίνει μεικτό πάνω από 50.000 ευρώ, και βάσει στοιχείων, όπως είπε, αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προβληματικά σωρευτικά κριτήρια, ο υπουργός Ανάπτυξης αντέτεινε ότι "όποιος είναι στο ένα κριτήριο χαμηλά θα είναι και στο άλλο, όποιος είναι ψηλά θα είναι επίσης ψηλά και στα υπόλοιπα".
Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην Αριστερά σημειώνοντας δεικτικά: "αν ένας έχει καταθέσεις 25.000 ευρώ, ενώ τηρεί τα υπόλοιπα κριτήρια, εγώ λέω ας δώσει ένα κομμάτι των καταθέσεων του για αποπληρωμή του δανείου. Ένας που έχει ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να δώσει 42 ευρώ για να σώσει το σπίτι του. Αν έχει 100.000 θα δώσει 80 ευρώ. Υπάρχον άλλοι μισθωτοί που δεν αγόρασαν σπίτι και καταβάλλουν νοίκι. Δεν άκουσα όμως για αυτούς τις παρατηρήσεις σας", σημείωσε.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε για "μπατακτσήδες που επί χρόνια ενώ είχαν δεν πλήρωναν" και κατηγόρησε την αντιπολίτευση, και ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ, ότι επιμένει να μην θέλει να καταλάβει ότι επιβάλλεται ένα δίκαιο κοινωνικά μέτρο.
"Υπάρχει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης που είναι αμήχανο, γιατί αλλιώς το φανταζόταν ότι θα ήταν και υπάρχει και ένα άλλο τμήμα της που αντιδρά σαν να μην άλλαξε τίποτα από αυτό είχε στο μυαλό της. Στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σύγχυση συνειδητά ή ασυνείδητα. Για τα κόμματα της Αριστεράς θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία. Χάθηκε όμως στον αντιπολιτευτικό της οίστρο. Άκουσα, επίσης, ταυτόσημες απόψεις μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ότι τα 35.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι λίγο. Υπάρχει ιδεολογική σύγχυση και βέρτιγκο από την Αριστερά μέσα σε αυτή την αίθουσα", ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν ότι εσκεμμένα λαϊκίζει, υβρίζει κα ρίχνει λάσπη στην αριστερά.
"Δικαιούστε να λέτε ό,τι θέλετε και να εκτίθεστε. Δεν περίμενα όμως να είστε προστάτες των βορείων προαστίων, γιατί αυτά προκύπτουν από αυτά που λέτε", απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπολίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ, επανέλαβε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- βαφτίζει επιτυχία ένα μόρφωμα που είναι η ταφόπλακα στις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων. "Δεν θα γλιτώσει κανένας από το πλιάτσικο που γίνεται. Καταψηφίζουμε και στο σύνολο και κατ' άρθρο το νομοσχέδιο, εξαιρώντας το ΦΠΑ στην εστίαση", κατέληξε ο κ. Κουίκ.
"Ψηφίζετε νόμους εκτρώματα υπέρ των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, την ώρα που ένας στους επτά Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατ εντολής της τρόικας", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η εισηγήτριά της Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς. Η κ. Ξηροτύρη ζήτησε, μεταξύ άλλων, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για δύο χρόνια, ειδική πρόνοια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα κόκκινα δάνεια- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ η οροφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και στα 40.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα.
Η ειδική Αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για άγριο νομοσχέδιο που χτυπά με βαρβαρότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν μιλά για ένα χρόνο παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών. "Βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του κάθε πολίτη, όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου, την οποία ορίσατε στις 200.000 ευρώ, θα την ξεπερνά έστω και κατά ένα ευρώ. Πρέπει να είναι τυχερός να έχει σωρευτικά τις προϋποθέσεις που βάζετε. Αυτό που παρέχεται είναι περαιτέρω προστασία στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο για να μαζέψει τα ακίνητα του κόσμου", είπε η κ. Μανωλάκου.
Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος των "Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών" κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr