Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ το 2008 1,9 εκ. Πορτογάλοι βρίσκονταν υπό την προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, πέρυσι ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 300.000.
Η Ισπανία έχει περιορίσει, επίσης, τα εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις και έχει επεκτείνει τα όρια της ημιαπασχόλησης. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν παγώσει τον κατώτατο μισθό, ενώ η Ελλάδα τον έχει μειώσει κατά το ένα τέταρτο. Πρόκειται για τη λεγόμενη "εσωτερική υποτίμηση" που πραγματοποιείται στην Ευρώπη, τονίζεται χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του Νότου, καθώς είναι "δεμένες στο ευρώ και χωρίς τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός τους για την στήριξη των εξαγωγών, προέβησαν συστηματικά στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους. Η στρατηγική αυτή, που υποστηρίχθηκε κυρίως από την Άγγελα Μέρκελ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λιγότερο από το ΔΝΤ, κρίνεται ως η μόνη αξιόπιστη για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάκτηση της φερεγγυότητας.
"Οι εν λόγω πολιτικές κινήσεις μεταβάλλουν ωστόσο ριζικά τη φύση της ευρωπαϊκής κοινωνίας", σχολιάζουν οι New York Times.
Τέλος, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι διάφοροι οικονομολόγοι αναφέρονται στην κατάρρευση του ευρωπαϊκού μοντέλου, επισημαίνοντας ότι οι "πολιτικές απορρύθμισης" επεκτείνονται σαν ντόμινο από τη μία χώρα στην άλλη.
Το δημοσίευμα εκτιμά ότι "θα είναι δύσκολη μια επαναθέσπιση των συλλογικών συμβάσεων και του κράτους πρόνοιας μετά την κατάργησή τους", σημειώνοντας ότι η αμερικανοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιβαίνει στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr