Ωστόσο, από το γενικότερο κλίμα της συνάντησης δεν υπάρχει σαφής απάντηση για το εάν κλίμα θα αποκατασταθεί άμεσα και με απτό τρόπο, μακριά από ρητορικές διαβεβαιώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος μεγάλης εγχώριας βιομηχανίας, μιλώντας στο "R" τόνισε, στο περιθώριο Γ.Σ. της εταιρίας του, ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων που έχουν πάρει από τον ELA οι τράπεζες, τις καθιστούν "ιδιαίτερα απρόθυμες στο να χρηματοδοτήσουν επιχειρηματικά σχέδια, έστω κι αν συνδέονται με κοινοτικούς πόρους που έχουν διοχετευθεί σε αυτές".
Σημειώνεται ότι ο κ. Ζανιάς, δημόσια, παραδέχτηκε ότι το κλίμα αβεβαιότητας, που επικράτησε στον Οκτώβριο, εμπόδισε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν εγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια, που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Δεν παρέλειψε, δε, να πετάξει και καρφιά κατά της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματα συγχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα. "Τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου να προσαρμόζονται πιο πολύ στα δεδομένα της χώρας. Διότι αυτό που λέμε one size fits all δεν υφίσταται", σημείωσε αναφερόμενος στην Ε.Ε, ο πρόεδρος της Εθνικής και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι τουλάχιστον δύσκολη, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Όπως έγινε γνωστό, ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τις 4 συστημικές τράπεζες, από τα διαρθρωτικά ταμεία, μετατίθεται για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο .
Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Τραπεζών, έγινε εμφανής τον Οκτώβριο όπου ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.
"Μόνο μία από τις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ότι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Ο κ.Χατζηδάκης, ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο και πως τα εργαλεία να είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, πέταξε "το μπαλάκι" στις τράπεζες λέγοντας: "Το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν 17.000 επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δίνει περισσότερες δυνατότητες προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά. Συζητήσαμε και αυτόν τον παράγοντα με τις τράπεζες".
Από την πλευρά του, ο κ. Ζανιάς σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι "η αγορά έχει τη δική της δυναμική".
Ωστόσο, επεσήμανε ότι το σημαντικό είναι ότι τώρα που "μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί στην αγορά ρευστότητα όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και ακόμη περισσότερα".
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, τα τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.
Επίσης, εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι "πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών", ενώ εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν, εάν μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία.
Σύμφωνα με τους ίδιους, τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να κοκκινίζουν τα δάνεια, θα πρέπει να γυρίσει η οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr