Σημαντικά αποτελέσματα για ολόκληρη τη βιομηχανία έχει φέρει στην επιφάνεια η απόφαση της Διαιτησίας σχετικά με τη καταγγελία σύμβασης της «Αλουμίνιον» από τη ΔΕΗ, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Ασ. Παπαγεωργίου με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλη.
Απαντώντας στον κ. Τσούκαλη, ο υφυπουργός τόνισε ότι «η διαιτησία είναι δικαστήριο υπό την αιγίδα της ΡΑΕ χωρίς να έχει εμπλοκή σε αυτήν η Ρυθμιστική Αρχή στην οποία συμφώνησαν και οι δύο εταιρείες να προσφύγουν».
Ωστόσο όπως ανέφερε, μετά από αυτήν την απόφαση της Διαιτησίας, «έχουν προκύψει σημαντικά αποτελέσματα για την αγορά και θα πρέπει να σκεφθούμε πως θα λειτουργήσει η ΔΕΗ συνολικά, σε σχέση όχι μόνο με το Αλουμίνιο αλλά και με την υπόλοιπη βιομηχανία».
Ο κ. Παπαγεωργίου, τόνισε ότι η ΔΕΗ «είναι ο μοναδικός πάροχος». Σημείωσε ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε τα μέτρα εκείνα για την απελευθέρωση της αγοράς, για την ευελιξία στην αγορά ώστε να υπάρχουν και άλλοι προμηθευτές».
Η ερώτηση του κ. Τσούκαλη επικαλούμενη τις θέσεις της ΔΕΗ, (πώληση ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το κόστος και σε τιμή που συνιστά κρατική ενίσχυση) ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος, «όχι με τις πλάτες της ΔΕΗ αλλά με δίκαιο επιμερισμό και προάσπιση των συμφερόντων όλων των καταναλωτών.
Ολόκληρη η απάντηση του κ. Παπαγεωργίου έχει ως εξής:
"Θα έλεγα κατ’ αρχήν ότι η συζήτηση για το ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας είναι μια μεγάλη συζήτηση. Δεν θα μπορούσα να πω αυτή τη στιγμή, μέσα σε λίγα λεπτά, όλα αυτά τα οποία γίνονται ή σχεδιάζονται να γίνουν από πλευράς στρατηγικής και τακτικής επί του συγκεκριμένου τομέα, που είναι τόσο σημαντικός και ευαίσθητος για την οικονομία της χώρας.
Σίγουρα, όμως, εξ αρχής για εμάς ήταν πάρα πολύ βασικό ότι έπρεπε αυτή η αγορά να εξορθολογιστεί. Έπρεπε πλέον να μπουν κανόνες σε όλα τα επίπεδα και προς τον τομέα της βιομηχανίας και προς τον τομέα των καταναλωτών, για τη διευκόλυνσή τους.
Γι’ αυτό και έγιναν πάρα πολλές ενέργειες αυτό το διάστημα. Διότι για εμάς το θέμα της ενεργειακής αγοράς είναι ένα από τα ζητήματα που δεν χωρά συζήτηση στο πώς πρέπει να λειτουργεί, καθώς και ότι πρέπει πλέον να μπούμε στα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, είτε μιλούμε για τη ΔΕΗ είτε για ιδιώτες είτε για οποιονδήποτε. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες ξεκάθαροι.
Αυτό λοιπόν που ήδη έχει γίνει -με δυο λόγια- για την άρση όλων αυτών των στρεβλώσεων, που είναι γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ότι κατ’ αρχήν έχει ήδη αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και πλέον υπάρχει το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να δοθεί ο χρόνος προς όλους να προσαρμοστούν μέχρι το 2015 που θα μπούμε στο καθαρά ευρωπαϊκό μοντέλο. Αυτή η δουλειά έγινε μέσα σε λίγους μήνες, ενώ, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, τέτοιου είδους βαριά δουλειά από νομοθετικής άποψης κρατά δύο χρόνια τουλάχιστον σε οποιαδήποτε χώρα.
Από την άλλη πλευρά, αυτό κατ’ αρχήν έγινε για να βοηθήσουμε την αγορά να εξορθολογιστεί, για να βοηθήσουμε τη βιομηχανία κάνοντας πολύ πρόσφατα τις συμβάσεις διακοψιμότητας, όπως γνωρίζετε, και για να δοθούν με τη ΔΕΗ εκπτώσεις προς τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς πελάτες, με κίνητρα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, όπως ξέρετε, ανοίξαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το κοινωνικό τιμολόγιο για τους καταναλωτές, με πολύ περισσότερα κριτήρια, ελαφρύνοντας το πάρα πολύ. Επιπλέον, με δική μου απόφαση υπάρχει πλέον θεσμικό πλαίσιο για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Πολύ γρήγορα και περιγραφικά, γιατί δεν έχω χρόνο, θα σας πω απλά ότι αντιμετωπίσαμε στα πρώτα στάδια το θέμα και των βιομηχανικών πελατών και των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, γίνεται η αλλαγή του πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργούν όλοι σε αυτή την αγορά, ώστε φυσικά να επωφελούνται οι καταναλωτές μέσω διαφόρων ρυθμίσεων που ήδη έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται, όπως αυτές για τους ευάλωτους καταναλωτές, όπως προείπα. Υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες πρόκειται πάρα πολύ σύντομα να υλοποιηθούν. "
Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε:
"Όσον αφορά τη συγκεκριμένη διαιτησία, όπως ξέρετε η διαιτησία έχει όμοιο χαρακτήρα και διαδικασία δικαστηρίου, είναι από τον νόμο 4001. Είναι μεν υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, αλλά είναι ανεξάρτητη διαδικασία, την οποία συμφώνησαν οι δύο εταιρείες. Μην ξεχνάτε ότι και η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Ήταν μια ιδιωτική διαφορά. Την όποια απόφαση εγώ δεν θα την σχολιάσω, γιατί δεν νομίζω ότι είναι σωστό να σχολιάζουμε αποφάσεις δικαστηρίων.
Από εκεί και πέρα βέβαια το πώς θα αντιμετωπίσουμε την αγορά με το αποτέλεσμα αυτό, βεβαίως είναι κάτι καινούριο, είναι μία απόφαση που δημιουργεί κάποια αποτελέσματα τα οποία είναι σημαντικά τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την αγορά. Και είμαστε αυτή τη στιγμή –γιατί είναι πολύ πρόσφατη, όπως ξέρετε, προ εβδομάδος- σε εξέλιξη του πώς θα λειτουργήσει και κυρίως πώς θα λειτουργήσει η ΔΕΗ και όχι μόνο με τον συγκεκριμένο πελάτη που έχει, αλλά συνολικά με τη βιομηχανία και όχι μόνο.
Αυτήν την αντιμετώπιση που είναι έκτακτη, διότι δεν μπορώ να πω ότι ήταν κάτι που αναμενόταν προηγουμένως, σήμερα πρέπει να τη δούμε σε αυτό το πλαίσιο. Σαφώς η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη χώρα και στην ενέργεια και ταυτόχρονα είναι και ο μοναδικός πάροχος, μέχρι στιγμής. Γι’ αυτό έχει σημασία και το μεταβατικό πλαίσιο και η ολοκλήρωσή του, όπως σας είπα πριν, για να υπάρχουν περισσότεροι πάροχοι, ώστε να μπορεί να υπάρχει ευελιξία στην αγορά.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά, δηλαδή η απελευθέρωση της αγοράς με υγιή και οργανωμένο τρόπο. Αυτό θα βοηθήσει και την ίδια τη ΔΕΗ σε πολλά ζητήματα και όχι μόνο στο συγκεκριμένο. Αλλά η ουσία είναι ότι η ΔΕΗ και θα στηριχτεί, όπως έκανε όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση και κάνει πάντα η πολιτεία, και σαφέστατα θα δούμε ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις, ώστε η ΔΕΗ να είναι πάντα υγιής και δυνατή, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την αγορά και πιθανόν και άλλους πελάτες, οι οποίοι θα ζητήσουν ανάλογες τιμές μέσω της ΡΑΕ ή μέσω της ελεύθερης αγοράς.
Διότι, όπως ξέρετε η υψηλή τάση –εδώ μιλούμε για υψηλή τάση, για την αγορά, δηλαδή, των ενεργοβόρων βιομηχανιών- είναι απελευθερωμένη. Είναι θέμα, δηλαδή, καθαρά διαδικασίας συμβάσεων και συνεννοήσεων μεταξύ των δύο εταιρειών. Αυτό είναι αποτέλεσμα το οποίο βοηθάει και τις βιομηχανίες και την ίδια τη ΔΕΗ."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr