Το Συνέδριο άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, παρέχοντας στοιχεία για την αγορά και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ανάλυση της ασυνέπειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, για κάθε μία εταιρεία της οποία η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε, αντιστοιχούν 3 των οποίων η ικανότητα υποβαθμίστηκε, συμπέρασμα το οποίο αναδεικνύει την έντονη ασυνέπεια που χαρακτηρίζει την αγορά αλλά την επιβράδυνση της επιδείνωσης, καθώς πέρυσι για κάθε μία εταιρεία που αναβαθμιζόταν, 32 υποβαθμίζονταν.
Στη συνέχεια, ο Μιχάλης Μασουράκης, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της ALPHA Bank, παρουσίασε κάποια σημάδια σταθεροποίησης της Ελληνικής αγοράς, τονίζοντας ότι πλησιάζουμε στο να σταματήσει η απώλεια των θέσεων εργασίας.
Στο βήμα τον διαδέχθηκε ο Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης στον τραπεζικό σύστημα, εξηγώντας ότι όλοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να επηρεάσουν τις Τράπεζες, ενεργοποιήθηκαν με πολύ αρνητικές συνέπειες.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ενώ το 2009 οι καταθέσεις στις Τράπεζες μαζί με τα ρέπος έφταναν τα 230 δις., τον Ιούνιο του 2013 ήταν μόλις 150 δις και σήμερα περίπου 162 δις, ενώ η ζημιά τους προήλθε κυρίως από την έκθεσή τους στα Ελληνικά ομόλογα. Την παρουσίασή του ολοκλήρωσε μιλώντας για μία νέα περίοδο στο Τραπεζικό σύστημα κατά την οποία η ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη ώστε να προσελκύσουν δανειακά κεφάλαια ενώ ταυτόχρονα οι 4 συστημικές τράπεζες μαζί με άλλες τουλάχιστον 126 θα εποπτεύονται όχι από τους εθνικούς φορείς, αλλά από την European Banking Union.
Ακολούθησαν ομιλίες των Blaise Ganguin, Διευθυντή ΕΜΕΑ της Standard & Poor' s ο οποίος μίλησε με παραδείγματα για τη σημασία των αξιόπιστων πιστοληπτικών αξιολογήσεων και του Καθηγητή του Manchester Business School και πρ. Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων, Γιώργου Χριστοδουλάκη ο οποίος παρουσίασε τη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου και Ρευστότητας σε συνθήκες δημοσιονομικής ύφεσης.
Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με τον Δημήτρη Καμπράνη της IBM Ελλάδος και Κύπρου ο οποίος μίλησε για την αξιοποίηση των Business Analytics στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr