Συνολικά, οι πορτογαλικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,45%, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2012, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 16%, σε 5 δις ευρώ και την ελαφρά επιδείνωση του ποσοστού κάλυψης εισαγωγών από εξαγωγές σε 85% (από 85,9% κατά το πρώτο εξάμηνο 2013).
Όπως υπογραμμίζεται στο Δελτίο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ειδήσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, κατά το πρώτο 7μηνο 2013, ο όγκος εμπορίου αγαθών Ελλάδος-Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 15%, λόγω της μείωσης κατά 28% των πορτογαλικών εξαγωγών στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι ελληνικές εξαγωγές στην Πορτογαλία αυξήθηκαν κατά 13%, σε 80,3
εκ. ευρώ, αποκλειστικά χάρις στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών.
Το εμπορικό ισοζύγιο, κατά το πρώτο 7μηνο, εμφανίζει πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος, ύψους 3,6εκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 5,3εκ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο 2012.
Οι πορτογαλικές εξαγωγές στην Κίνα ειδών κλωστοϋφαντουργίας έχουν αυξηθεί κατά 37%, κατά το πρώτο 8μηνο 2013 , ξεπερνώντας τα 50εκ. ευρώ. Μεγάλη αύξηση καταγράφουν, επίσης, οι πορτογαλικές εξαγωγές κρασιών, ανερχόμενες σε 12,1εκ. ευρώ (2012).
Η "ακτινογραφία" της πορτογαλικής Οικονομίας
Την ίδια ώρα, το θετικότερο κλίμα και τα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης της πορτογαλικής οικονομίας επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Πορτογαλίας, στην Φθινοπωρινή της Έκθεση. Πρόκειται μάλιστα για την δεύτερη αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεων της Τράπεζας της Πορτογαλίας κατά το τελευταίο εξάμηνο.
Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται μικρότερη ύφεση, της τάξης του 1,6% για το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης στην Θερινή Έκθεση για ύφεση 2% και έναντι τελευταίας πρόβλεψης της Τρόικα για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%.
Η βελτίωση των προβλέψεων οφείλεται στην εκτίμηση της Τράπεζας για σταθεροποίηση της εσωτερικής ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο και για μεγαλύτερη δυναμική των εξαγωγών. Παράλληλα, η Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την πορεία των εισαγωγών, οι οποίες εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης μείωσής τους κατά 1,7%. Επίσης, η Πορτογαλική Κρατική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τον όγκο του δημοσίου χρέους το 2013. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 127,8% επί του ΑΕΠ (ήτοι 211,357 δις ευρώ), έναντι 124,1% το 2012 και έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 122,4% για το τέλος 2013. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο εξάμηνο 2013 συρρικνώθηκε οριακά σε 7,1% επί του ΑΕΠ, έναντι 10,6% το προηγούμενο τρίμηνο, 7,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Σταθεροποίηση καταγράφει το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων του Πορτογαλικού Δημοσίου, το οποίο έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%, άνω του οποίου κυμαινόταν από τις αρχές Οκτωβρίου, κυμαινόμενο στα τέλη Οκτωβρίου σε 6,1% .
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
Να θυμίσουμε ότι στις 15 Οκτωβρίου κατετέθη στο Πορτογαλικό Κοινοβούλιο το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014, προβλέποντας μέτρα λιτότητας ύψους 3,901 δις €, ήτοι 2,3% επί του ΑΕΠ, το 86% των οποίων θα προέλθει κυρίως από περικοπές δαπανών, διατηρώντας τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος σε 4%.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Jorge Maria da Silva, ανακοίνωσε νέα μέτρα του Εθνικού Συστήματος Ενέργειας, για την εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ το 2014 και 1,4 διςευρώ έως το 2025, τα οποία θα επιβαρύνουν τους ηλεκτροπαραγωγούς (εξαιρουμένης της
παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές), αλλά όχι τελικούς καταναλωτές (οικιακούς και βιομηχανικούς). Η Πορτογαλική Κυβέρνηση υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW για την σύσταση Πορτογαλικής Τράπεζας Επενδύσεων. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο της KfW, κ.Ulrich Schroder και τους Πορτογάλους Υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η συμφωνία προβλέπει την σύσταση πορτογαλικής τράπεζας επενδύσεων, με εξειδίκευση σε μηχανισμούς χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογράψει και η ελληνική κυβέρνηση με την KfW, τον Ιούλιο 2013.Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Πορτογαλία κατατάσσεται στην 31η θέση παγκοσμίως, με κριτήριο την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Μεταξύ της Ευρώπης των 27, η Πορτογαλία κατέχει την 12η θέση, μπροστά από χώρες, όπως η , η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Σύμφωνα με την εν λόγω κατάταξη των τελευταίων ετών, κατά την τελευταία διετία, η Πορτογαλία έχει καταγράψει πρόοδο στους τομείς αδειών κατασκευών,διεθνούς εμπορίου, πρόσβασης σε χρηματοδότηση και προστασίας ιδιοκτησίας. Αντίθετα, στον τομέα δημιουργίας επιχειρήσεων και προστασίας επενδυτών η Πορτογαλία καταγράφει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr