Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ειδικά στον τομέα των ποτών, η υπερφορολόγηση και η μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών την τελευταία τριετία, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων του κλάδου, προκάλεσαν κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και των πωλήσεων, η οποία το 2012 έφθασε το 10,6% και όπως όλα δείχνουν με βάση στοιχεία που οι αρμόδιοι φορείς ήδη επεξεργάζονται η πτώση παραμένει ισχυρή και το 2013. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής που έχει διαμορφωθεί είναι οι επιχειρήσεις και το ελληνικό Δημόσιο να χάνουν κάθε χρόνο σημαντικά ποσά.
Σημειώνεται ότι η αύξηση 125% του ειδικού φόρου κατανάλωσης από το 2009 έχει ως αποτέλεσμα το ποτό να γίνει πλέον ακριβό όχι μόνο για τον έλληνα καταναλωτή αλλά και για τον τουρίστα. Έτσι, η κατανάλωση αλκοολούχων από 107,6 χιλ. εκατόλιτρα το α' εξάμηνο του 2009 υποχώρησε σε περίπου 56 χιλ. εκατόλιτρα το α' εξάμηνο του 2012.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα, αν και τουριστικός προορισμός, έχει ιδιαίτερα υψηλούς φόρους στα αλκοολούχα όταν άλλες ανταγωνίστριες όπως η Ισπανία, η Κύπρος, η Ιταλία και η Βουλγαρία επιβάλλουν το 1/4 του ειδικού φόρου.
Ετσι, για τη φιάλη ουίσκι των 700 ml ο φόρος κατανάλωσης στην Κύπρο είναι 1,67 ευρώ, στην Ιταλία 2,24 ευρώ, στην Ισπανία 2,32 ευρώ και στην Ελλάδα 7,14 ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι φόροι που επιβαρύνουν μια φιάλη ποτού είναι το 57% της τελικής τιμής του.
Η μεγάλη αύξηση της φορολογίας όμως, εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης, έχει φέρει και σημαντική αύξηση της λαθρεμπορίας και της νοθείας στην αγορά των αλκοολούχων ποτών. Οπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες του κλάδου, η διαφορά της τιμής αποτελεί κίνητρο και είναι καθημερινό φαινόμενο ο εντοπισμός φορτίων από γειτονικές κυρίως χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Μειωμένος ΦΠΑ τον Οκτώβριο;
Την ίδια ώρα πληροφορίές αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο εισπράχθηκε συνολικά Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ύψους 1,3 δις ευρώ έναντι 1,6 δις ευρώ που είχε εισπραχθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Προφανώς, εάν επαληθευτεί η εκτίμηση αυτή, πρόκειται για τη μεγάλη ποσοστιαία μείωση εσόδων του προϋπολογισμού από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς παρά την υπερκάλυψη του στόχου του προϋπολογισμού για τα συνολικά έσοδα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πλην τελωνείων σημείωσαν μεγάλη πτώση.