Στην ανταπόκριση, η οποία προβάλλεται από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζεται ότι οι ελληνικές μετοχές, τις οποίες απέφευγαν άλλοτε οι επενδυτές εξαιτίας του φόβου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχουν τις καλύτερες αποδόσεις σε σχεδόν όλο τον κόσμο, καθώς η εξαετής ύφεση υποχωρεί, ενώ νέοι επενδυτές προσβλέπουν σε τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Στελέχη μεγάλων εταιρειών υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:
- «Παρά τα προβλήματα της Ελλάδας, διαβλέπουμε πιθανές μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, ενώ με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά».
- «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα».
- «Η χώρα συνεχίζει να πραγματοποιεί τεράστια άλματα για τη βελτίωση κρίσιμων τομέων της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας έτσι τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας μία θετική ορμή, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξη των υποδομών».
- «Υπάρχει μία πλειάδα επενδυτών που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές και οι οποίοι δεν ασχολήθηκαν με την Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ παρατηρείται μία σαφής οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
- «Η Ελλάδα αποτελεί ένα ευπρόσδεκτο νέο μέλος στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της ανατολικής Ευρώπης».
Επίσης, επισημαίνεται ότι αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες, όπως οι Paulson & Co. και JPMorgan Chase & Co, έχουν αγοράσει μετοχές, ενώ καταγράφονται οι ονομασίες και άλλων εταιρειών που είτε αγόρασαν ελληνικές μετοχές είτε εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
«Οι προοπτικές της χώρας έχουν αλλάξει εντελώς. Έχω κάνει μεγάλες τοποθετήσεις στην Ελλάδα επειδή βρίσκω πάρα πολύ καλές ευκαιρίες, εξαιρετικά διοικούμενες εταιρείες και πολύ φθηνές αποτιμήσεις. Η Ελλάδα μόλις τώρα βγαίνει από την κρίση, ενώ εξαιτίας της μείωσης του κόστους, η αύξηση της κερδοφορίας θα είναι τεράστια όταν επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Φραντσέσκο Κόντε της JPMorgan, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,8 δισ. δολάρια από το Λονδίνο.
Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης, μετά τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και την αύξηση της φορολογίας, που αποτελούσαν όρους των δύο σχεδίων διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αναφορά γίνεται και στις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες «που θα μπορούσαν να αναστείλουν την ανάκαμψη, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει φέτος στο 176% σε σχέση με το ΑΕΠ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr