Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ως εφικτό ένα πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013, ενώ περιγράφει ως «χαμηλό» τον κίνδυνο κατάρρευσης της χώρας.
Σε εσωτερικό σημείωμά της ενόψει της υποβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον δείκτη MSCI των αναδυομένων αγορών τον επόμενο μήνα, η τράπεζα επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία «σταθεροποιείται αργά, αλλά ο δρόμος της εξομάλυνσης θα είναι μακρύς» και αναφέρει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το κενό στη χρηματοδότηση των επόμενων ετών.
«Μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάκαμψη θα είναι θετική για μια όλο και πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, αλλά η διασφάλιση της ανάκαμψης και η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εξαρτώνται από το εάν θα υπάρξει και πάλι ρευστότητα - προς το παρόν υπάρχουν ασθενείς ενδείξεις ανάκαμψης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση ιδιωτών - και από το εάν θα εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου.
Η δημοσιονομική διόρθωση προχωρά και ένα πρωτογενές πλεόνασμα είναι εφικτό για το 2013» σημειώνει και προβλέπει ότι η αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος θα χρειαστεί κάποιον χρόνο και θα προκαλέσει εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές τριβές, αλλά, όπως τονίζει, δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς να μην καταλήξουν σε συμβιβασμό.
«Περιμένουμε αυτό να εξελιχθεί στους επόμενους μήνες, αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα, αυτό της βιωσιμότητας του χρέους, θα πρέπει να περιμένει μέχρι το μέσο του 2014, πιθανόν μετά τις ευρωεκλογές» εξηγεί ο συντάκτης του σημειώματος.
Σε ό,τι αφορά τη μετάταξη του χρηματιστηρίου στον δείκτη MCSI των αναδυομένων αγορών, η Deutsche Bank εκτιμά ότι από τις 26 Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανό να υπαχθούν στον δείκτη ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, ενώ μέτριες πιθανότητες δίνει για τις εταιρείες Jumbo και Folli Follie και περιορισμένες πιθανότητες στις μετοχές της Alpha Bank, της Βιοχάλκο και της Motor Oil. Η στάθμιση της Ελλάδας στον δείκτη εκτιμάται στο 0,419%.
Στο σημείωμά της η γερμανική τράπεζα εμφανίζεται αισιόδοξη για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πιο σταθερό συνασπισμό.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι παρά τον περιορισμό της κοινοβουλευτικής της δύναμης μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, η νέα κυβέρνηση υποστηρίζει περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις και ο συντονισμός της είναι ευκολότερος.
«Ο ηγέτης του "μικρού" εταίρου, Ευ. Βενιζέλος, είναι και επισήμως μέλος της κυβέρνησης και μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα μια ενημερωμένη κοινή πολιτική πλατφόρμα. Έξω από την κυβέρνηση, η δίωξη των βουλευτών της εξτρεμιστικής Χρυσής Αυγής είχε μικρή επίδραση στην ευρύτερη πολιτική σταθερότητα» επισημαίνεται.
Η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει ακόμη αλλαγή στη σχέση της Ελλάδας με την τρόικα. «Οι ξένοι δανειστές έχουν γίνει πιο ανεκτικοί σε βραχυπρόθεσμες παραβιάσεις του προγράμματος, περιορίζοντας τον θόρυβο γύρω από τις εκθέσεις της αποστολής» θεωρεί και αποδίδει την αλλαγή «εν μέρει στη χαλάρωση της πίεσης για την περιφερειακή προσαρμογή στη διάρκεια του έτους και εν μέρει στην απόφαση για "σπάσιμο" του δανείου σε "μίνι-δόσεις", που έχει καταστήσει για την κυβέρνηση ευκολότερο τον σχεδιασμό και την εκπλήρωση βήμα προς βήμα των προαπαιτουμένων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr