Η άφιξη των επικεφαλής της τρόικας που συμπίπτει χρονικά με την μεγάλη γενική απεργία στις 6 Νοεμβρίου, αλλά και η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα, που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα δημιουργούν κλίμα ασφυκτικών πιέσεων για αποφάσεις.
Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από περίπου 80 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που τον επισκέφτηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών. Οι βουλευτές με άγριες διαθέσεις άσκησαν σκληρή κριτική για το νομοσχέδιο στα ακίνητα, λίγες ημέρες μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, από τον Βύρωνα Πολύδωρα. Ο Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθάρισε πάντως, ότι «δαπανηρά ρουσφέτια» δεν πρόκειται να κάνει.
Σχολιάζοντας, πάντως τη στάση των βουλευτών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι «οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική». Σε μια προσπάθεια να αποκρούσει της πιέσεις τόνισε ότι «οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την θέση ότι στόχος είναι να υπάρξουν "λογικές" βελτιώσεις που θα οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή των βαρών.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το όχι νέα μέτρα είναι βασική δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας. Είναι ξεκάθαρο ότι εν όψει του νομοσχεδίου για τα ακίνητα το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη καλούνται να αντιμετωπίσουν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Πολλοί βουλευτές διαμηνύουν προς τις ηγεσίες των δύο κομμάτων ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ενώ παράλληλα θέτουν εν αμφιβόλω την προγραμματική συμφωνία των δύο αρχηγών καθώς θεωρούν ότι υποκρύπτει συμφωνία συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου ενόψει εκλογών, αλλά και την γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα.
Πυρετός για τα προαπαιτούμενα
Πάντως τα προαπαιτούμενα για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα και η σκληρή διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου. Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλούνται να βρουν λύση σε όλα τα ανοικτά θέματα και κυρίως στα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (το μέλλον των ελληνικών αμυντικών συστημάτων, η ολοκλήρωση των διαθεσιμοτήτων, ο κώδικας των δικηγόρων και οι πληρωμές των οφειλών σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ).
Στο ραντεβού της Τετάρτης στο πρώτο μέρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και στο δεύτερο η προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δήλωσε αμέσως μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Θα κάνουμε και αύριο δύο συσκέψεις, για τα ναυπηγεία και το ΕΣΠΑ αντίστοιχα. Και θα γίνει σειρά συσκέψεων και για όλα τα άλλα θέματα συνεχώς ώσπου να κλείσουν», ανέφερε ο Βενιζέλος.
Αναφορικά με την κινητικότητα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «πρέπει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να δούμε όλη την ατζέντα. Πρέπει η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης. Πρέπει όμως να εκπληρώσουμε αυτές τις υποχρεώσεις μας». Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αν θέλει την υπο-δόση του 1 δις πρέπει να προωθήσει τάχιστα τα προαπαιτούμενα που εστιάζονται κυρίως στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, τις απολύσεις άλλων 2000 απολύσεων στο δημόσιο για το 2013, την μάυρη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεση του λίγες μέρες προκειμένου να παρουσιάσει στην τρόικα πειστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και για τα μέτρα που θα λάβει προκειμένου να καλύψει το βεβαιωμένο πλέον δημοσιονομικό κενό του 2014.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται παρόμοια με την περίοδο έγκρισης και ένταξης στο δεύτερο μνημόνιο με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να αναγνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα των τελευταίων ετών.
Άλλωστε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι «εάν η τρόικα επιμείνει στα νούμερα που μας λέει για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τότε θα έχουμε πρόβλημα» είναι ενδεικτική για τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά σε θέση άμυνας μετά και την αποδοχή δημοσιονομικού κενού ύψους περί τα 500-600 εκατ. ευρώ αν και τα στελέχη της τρόικα το αξιολογούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Οι φιλοδοξίες Στουρνάρα
Με αυτά τα δεδομένα και με την κυβέρνηση να δοκιμάζει, ειδικά στο θέμα των ακινήτων, τις πολιτικές της αντοχές, ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι είναι «αναλώσιμος» όταν έρθει η κρίσιμη ώρα των πολιτικών αποφάσεων.
Στην παρούσα φάση ο πρωθυπουργός αλλά κι άσπονδος φίλος του ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος παρέχει πολιτική στήριξη και κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών ενόψει και της άφιξης της τρόικας. Άλλωστε οι επικεφαλής της τον εμπιστεύονται τυφλά, ωστόσο «φυλάσσοντας» τα νώτα του προσπαθεί να διασφαλίσει τα μέλλον αναζητώντας την επόμενη μέρα, είτε αυτή είναι στην επιτροπή, είτε στην Πανεπιστήμιου, όπου και η έδρα της ΤτΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr