Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ. Ντράγκι είχε ζητήσει τον Ιούλιο με επιστολή του - η οποία διέρρευσε το Σαββατοκύριακο - από τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια να είναι ευκολότερη η πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, όταν αυτές έχουν τα ελάχιστα υποχρεωτικά κεφάλαια, αλλά να τους ζητηθεί να τα αυξήσουν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής που αναμένεται να γίνουν το επόμενο έτος. Η επιστολή εστάλη πριν από την έναρξη εφαρμογής την 1η Αυγούστου 2013 των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις τράπεζες, οι οποίοι προβλέπουν το «κούρεμα» των ομολογιούχων χαμηλής διαβάθμισης (junior bondholders).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε σε άτυπη εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, ακόμη και για τις τράπεζες που καλύπτουν το ελάχιστο υποχρεωτικό ύψος κεφαλαίων, «το χρέος χαμηλής διαβάθμισης (subordinated debt) πρέπει να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο πριν χορηγηθεί κρατική βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα. Ο κ. Αλμούνια τόνισε, ωστόσο, ότι όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να προκαλείται πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σε μία κίνηση κατανόησης των ανησυχιών του κ. Ντράγκι, η Επιτροπή τόνισε ότι προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων «όταν η εφαρμογή του κουρέματος των ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης ή της μετατροπής τους (σε μετοχικό κεφάλαιο) θα οδηγούσε σε δυσανάλογα αποτελέσματα ή θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Αυτό ισχύει, ειδικότερα, όταν η τράπεζα έχει ήδη αντλήσει κεφάλαια και η κρατική στήριξη είναι ελάχιστη σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό της.
Η επιστολή του κ. Ντράγκι εστάλη, ενώ η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη μία σε βάθος εξέταση και ασκήσεις αντοχής των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να αποκαλύψουν έλλειμμα κεφαλαίων που πρέπει να καλύψουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε στην επιστολή του ότι «η αδικαιολόγητα αυστηρή» εφαρμογή (της οδηγίας) «μπορεί να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Ευρωζώνης που σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε». Ο κ. Ντράγκι τάσσεται υπέρ του «κουρέματος» όταν μία τράπεζα είναι προβληματική, αλλά όχι όταν πρόκειται για μία τράπεζα που έχει τα ελάχιστα αναγκαία κεφάλαια για τη λειτουργία της. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι το κούρεμα θα επηρέαζε αρνητικά τις αγορές τραπεζικών ομολόγων και θα μπορούσε να θεωρηθεί «δυσανάλογη» και ότι παραβιάζει το συμβόλαιο (αγοράς τους).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr