Οι διορθώσεις στον ενιαίο φόρο «κλείδωσαν» χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.
Με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 2,9 δισ. ευρώ ετησίως, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα ότι οι φόροι που θα βεβαιωθούν δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Το τελικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, μόλις καθαρογραφεί στηρίζεται σε τρεις ρήτρες:
- «Ρήτρα εισπραξιμότητας ΦΑΠ», σύμφωνα με την οποία αν το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΦΑΠ αυξηθεί από το 75% που φθάνει σήμερα στο 80% μέχρι το τέλος του έτους τότε θα μειωθούν οι συντελεστές του ενιαίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή, ο στόχος για τα βεβαιωθέντα έσοδα από τα 3,85 δισ. ευρώ θα υποχωρήσει στα 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ.
- Επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Εάν η τρόικα δεχθεί τη «ρήτρα εισπραξιμότητας» τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα βρει ισοδύναμα μέτρα που θα καλύψουν το κενό των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα προστεθεί στο κενό που ούτως ή άλλως υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,6% του ΑΕΠ για το 2014. Πρέπει να σημειωθεί πως σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ήδη συζητήσεις για το εύρος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως η διαφορά θα γεφυρωθεί σε νέα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα περίπου 1 δισ. ευρώ.
- «Ρήτρα απόκλισης από το στόχο». Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμευτεί ότι ο δείκτης εισπραξιμότητας θα ανέλθει στο 80-% 81% από 75% σήμερα. Εφόσον στο πρώτο εξάμηνο παρουσιαστούν αποκλίσεις από το στόχο το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμα δημοσιονομικά μέτρα για να καλύψει το κενό.
Οι βελτιώσεις
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον φόρο ακινήτων για τις οποίες έδωσε το πράσινο φως και η Τρόικα, αφορούν σε:
1) Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου για τα κτίσματα με πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία. Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου που έχει περιληφθεί στο μέχρι στιγμής διαμορφωθέν κείμενο του νομοσχεδίου, προβλέπεται συντελεστής βασικού φόρου 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και 2,8 ευρώ ανά τ.μ. για κτίσματα περιοχών όπου οι τιμές ζώνης κυμαίνονται πάνω από 500 και μέχρι 750 ευρώ ανά τ.μ. Οι συντελεστές αυτοί θα μειωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
2) Φορολογική ελάφρυνση των αγροτεμαχίων και λοιπών εκτάσεων γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων αλλά εντός οικισμών. Οι εκτάσεις αυτές επρόκειτο να υπερφορολογηθούν, δεδομένοι ότι οι συντελεστές φορολόγησης θα ξεκινούσαν από 20 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας έως 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα έφθαναν μέχρι τα 250 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις αξίας από 6 έως 10 ευρώ το τ.μ. Για τα ακίνητα αυτά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι χωριών και οικισμών θα επιβαρύνονταν με υπέρογκους φόρους για τις αυλές, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια στα οποία βρίσκονται τα σπίτια τους, οι στάβλοι ή και … τα κοτέτσια τους! Για τις εκτάσεις αυτές θα εφαρμοστούν ένας ή περισσότεροι μειωτικοί συντελεστές, ώστε να μην υπερφορολογούνται σαν εντός σχεδίου οικόπεδα.
Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένει τελικώς αν θα υπάρξει παράλληλα μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τον οποίο η Τρόικα ζητούσε πλήρη κατάργηση και το ΠΑΣΟΚ διατήρησή του, με το σκεπτικό ότι οι εισπράξεις των περίπου 200 εκατ. ευρώ από το φόρο μεταβίβασης θα μπορούσαν να «λειάνουν» τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται μείωση και όχι κατάργηση του φόρου μεταβίβασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr