Η δημοσιονομική πειθαρχία έπειτα από πολλά χρόνια επώδυνων προσαρμογών οδηγεί τη χώρα από φέτος σταθερά στην πορεία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Αlpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
«Για να εμπιστευθούν και πάλι τα χρήματα τους οι επενδυτές στο ελληνικό δημόσιο αγοράζοντας κρατικά ομόλογα, θα πρέπει να υπάρχει πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση στην Ελλάδα, να έχουμε δηλαδή πρωτογενή πλεονάσματα που είναι μη αναστρέψιμα.
Εάν, λοιπόν, στην σημερινή συγκυρία, που δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η εμπιστοσύνη, εμείς αρχίσουμε να μοιράζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που μόλις εφέτος άρχισε να δημιουργείται και που πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει φτάνοντας τα 9 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2016 σύμφωνα με τον προγραμματισμό, είναι ήλιου φαεινότερο ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε στις αγορές», τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους
Υπενθυμίζουν, εξάλλου, πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί χρηματοδότηση μέχρι να επιστρέψουμε στις αγορές. «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω παρεμβάσεων στην αγορά (πρωτογενή και δευτερογενή) και στην δευτερογενή αγορά ομολόγων αντιστοίχως, είναι έτοιμοι να διασφαλίσουν την επιτυχία μιας έκδοσης κρατικών ελληνικών ομολόγων.
Θα ήταν λοιπόν αδιανόητο να υπονομεύσουμε εμείς οι ίδιοι τις προοπτικές αυτές, κλωτσώντας την καρδάρα και χύνοντας το γάλα που με τόσο κόπο μαζεύτηκε», υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με την Alpha Bank, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα «που θα μπορούσε ακόμη και να αναγκασθεί (ελλείψει πρόσβασης στις αγορές και κοινοτικής χρηματοδότησης) να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, και να αρχίσει να αξιοποιεί το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας της Ελλάδος "για να αποκατασταθούν οι αδικίες των μνημονίων και να ξαναγίνουν όλα όπως πρώτα"».
Επιστροφή στις αγορές
Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν επίσης ότι όσο μεγαλύτερη και χωρίς αναταράξεις θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή από εδώ και μπρος, τόσο πιο γρήγορη και ομαλή θα είναι η πρόσβαση στις αγορές, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν και οι τράπεζες να επανέλθουν στις αγορές και να αρχίσουν αφενός να μειώνουν την χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, αφετέρου, να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία, αξιοποιώντας και την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr