Σε έκθεσή της για το μέλλον την δημόσιων οικονομικών της Ε.Ε. αναφέρεται ότι έξι χώρες (Ελλάδα, Τσεχία, Κύπρος, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβενία) αντιμετωπίζουν υψηλούς μακροπρόθεσμους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά τους, είτε λόγω του ήδη υψηλού τους χρέους ή λόγω του ότι δεν έχουν εφαρμόσει καμία ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Η Επιτροπή σημειώνει συγκεκριμένα ότι το επίπεδο του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα, που έφτασε στο 107,5% του ΑΕΠ το 2005, είναι πάνω από την τιμή αναφοράς που προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ και επισημαίνει ότι για τη μείωσή του κάτω από το 60%, απαιτείται η εξασφάλιση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για μια μακρά περίοδο.
Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή ότι ενώ σήμερα για κάθε συνταξιούχο στην Ελλάδα αναλογούν τέσσερις εργαζόμενοι, το 2040 για κάθε συνταξιούχο θα αναλογούν δύο εργαζόμενοι. Ακόμη, ο δυνάμει οικονομικά ενεργός πληθυσμός (ηλικίας 15-64 ετών) θα μειωθεί από 67,7% του πληθυσμού σήμερα σε 54,7% το 2050. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, αν δεν ληφθούν μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, το δημόσιο χρέος κινδυνεύει να φτάσει στο 255% του ΑΕΠ το 2050, από 107, 5% σήμερα.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι με βάση το σενάριο, ότι θα επιτευχθεί τελικά ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2010, τότε το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 107,5% σήμερα, σε 56% το 2050.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, από τη γήρανση του πληθυσμού θα επηρεαστεί και η οικονομική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα να μειώνονται στο 2,9% την περίοδο 2004-2010, σε 1,6% την περίοδο 2011-2030 και σε 0,8% την περίοδο 2031-2050.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι δέκα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβακία και Μεγάλη Βρετανία) βρίσκονται σε μια ενδιάμεση κατάσταση και ανήκουν στην ομάδα "μέσου κινδύνου" ενώ εννέα κράτη μέλη (Δανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Φιλανδία και Σουηδία) αντιμετωπίζουν "χαμηλό κίνδυνο" από τη γήρανση του πληθυσμού, σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών τους .
Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι το δημόσιο χρέος της Ένωσης θα υπετριπλασιαστεί στο 200% του ΑΕΠ το 2050, αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν άμεσα σε μεταρρυθμίσεις.
«Αν τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν κάνουν κάτι σοβαρό για να εξουδετερώσουν την ωρολογιακή βόμβα του ασφαλιστικού, αυτή θα εκραγεί στα χέρια των παιδιών και των εγγονιών μας, φορτώνοντάς τα με ένα βάρος που απλά είναι αβάσταχτο» είπε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια.
Δράσεις για την αντιμετώπιση της πρόκλησης του δημογραφικού
Η γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης είναι μια πρωτοφανής πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της νέας ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «The demographic future of Europe from challenge to opportunity». Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζεται ότι τα κράτη μέλη έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ενός συρρικνούμενου εργατικού δυναμικού και ενός πληθυσμού που γερνά. Οι κατάλληλες λύσεις είναι η προώθηση της δημογραφικής ανανέωσης, η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και η παράταση της διάρκειας του επαγγελματικού βίου, η μεγαλύτερη παραγωγικότητα, η ένταξη των μεταναστών και τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά.
Αναλυτικότερα, η νέα ανακοίνωση καθορίζει πέντε τομείς για συγκεκριμένη δράση ώστε να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στις δημογραφικές μεταβολές που συμβαίνουν στο εθνικό τους πλαίσιο:
- υποστήριξη για το συνδυασμό επαγγελματικής, οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής έτσι ώστε τα άτομα που μπορούν να γίνουν γονείς να μπορούν να αποκτήσουν όσα παιδιά επιθυμούν·
- βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr