"Συνεχίζεται με όλο και πιο αποφασιστικά βήματα η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος σε μόνιμη βάση, που σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες εξελίξεις στον τουρισμό και την απασχόληση, αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα τρίμηνα", αναφέρεται στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.
Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι "η έξοδος από την κρίση, παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να μας χαρισθεί". Επισημαίνουν επίσης ότι "χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών για την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. Η κρατική παρέμβαση στο πεδίο αρμοδιοτήτων κάθε υπουργείου δεν πρόκειται να φέρει την επιθυμητή επανεκκίνηση της οικονομίας, με ρυθμούς ικανούς να απορροφήσουν την τεράστια ανεργία και την σχολάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που απαξιώνεται.
Δεν αρκούν πλέον οι φιλότιμες αλλά οριακές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την άρση των αντικινήτρων, την αποκατάσταση σταθερού φορολογικού συστήματος, τη διαμόρφωση αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου, κ.ο.κ".
Αναγκαία τα ιδιωτικά κεφάλαια
Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας τονίζεται ότι "χωρίς, όμως, την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια, μεταξύ σφύρας και άκμονος, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση και η κοινωνική αποδόμηση. Η απαλλαγή από τα μνημόνια (πληθυντικός υποτιμήσεως) θα αποδειχθεί όνειρο απατηλό. Χρειάζονται επενδύσεις εδώ και τώρα. Λεφτά, όμως, δεν υπάρχουν. Το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχασε καταθέσεις 75 δισ. ευρώ, συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτεί την ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό, με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".
Υπάρχει αδυναμία παροχής πρόθετης ρευστότητας
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν.
"Για να απογειωθεί, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα, τώρα που έχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους στην ελληνική οικονομία, και για όσο καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται μια γενναία απελευθέρωση των χωροταξικών και αδειοδοτικών μηχανισμών, για να έλθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Απαιτείται, επίσης, για ένα διάστημα μηδενική φορολογία κερδών, μερισμάτων και υπεραξιών και δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Απαιτείται, επιπρόσθετα, μια γενναία μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και πλούτου για όλους, και ειδικότερα στα μεγάλα εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.
Η μείωση της φορολογίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Υπάρχουν σήμερα φορολογούμενοι που επιβαρύνονται με φόρους εισοδήματος και περιουσίας που συνολικά μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και το διπλάσιο του ετησίου εισοδήματος τους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr