«Απλώς, θέμα χρόνου» θεωρεί η Sueddeutsche Zeitung την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει σε ανάλυση που δημοσιεύει στις οικονομικές σελίδες της, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι.
Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην αποκλιμάκωση της ύφεσης.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα πιθανόν θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές και θέτει τα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση: «Πώς πάει η ελληνική οικονομία;», «Θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;», «Εξανεμίστηκε το πρώτο "κούρεμα";», «Πόσο μεγάλη ήταν η ως τώρα βοήθεια;», «Πότε θα καταστεί αναγκαία νέα βοήθεια;» και «Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;».
Επιχειρώντας να απαντήσει, τονίζει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι πολιτικά διαφιλονικούμενο καθώς το «κούρεμα» θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εκτιμά ως πιθανότερο να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και, παράλληλα, μείωση των επιτοκίων.
Στην ανάλυσή της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) και, επικαλούμενη το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank που διέρρευσε προχθές στο «Spiegel», τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση στις αρχές του 2014.
Οι επενδυτές περιμένουν την αναχρηματοδότηση
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η εφημερίδα του Μονάχου χαρακτηρίζει «απλά θέμα χρόνου» την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ενδέχεται να μπει και πάλι στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές. δεδομένου, όπως σημειώνει, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλοί, οι στόχοι που έχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι, ενώ το χρέος πολύ υψηλό.
Η εφημερίδα προχωρά στη διατύπωση δύο βασικών ερωτημάτων: πρώτον, θα υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;
Δεδομένου, όπως επισημαίνει, ότι το θέμα είναι αρκετά διαφιλονικούμενο πολιτικά, καθώς θα έπληττε κυρίως τους ευρωπαίους φορολογούμενους, θεωρείται πιο πιθανό σενάριο να υπάρξει μία νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα; Εδώ η εφημερίδα τονίζει καταρχήν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ο,τιδήποτε σε σχέση με την Ελλάδα πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Έτσι, και επικαλούμενη και το εσωτερικό έγγραφο της Bundesbank, τοποθετεί χρονικά την όλη συζήτηση στις αρχές του 2014.
Εδώ, όμως, τίθεται και το ερώτημα πόσα χρήματα θα χρειαστεί επιπλέον η Ελλάδα.
Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, υπολογίζει το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα 2,1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι περισσότεροι επενδυτές περιμένουν ένα νέο σχέδιο χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους 6 με 12 μήνες.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η εκτίμηση του γερμανού οικονομολόγου ότι ακόμη και ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης.
Δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ
Σε χθεσινό δημοσίευμα της, η εφημερίδα Die Welt αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας.
«Εάν οι πιστωτές δεν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους, τότε η Ελλάδα θα βυθιστεί στον βούρκο του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση αμφισβητεί τα τόσο προφανή αυτά στοιχεία και αρνείται να συζητήσει τώρα για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας. Γιατί με ένα κούρεμα οι μέχρι πρότινος εγγυήσεις θα μετατρέπονταν άμεσα σε απώλειες δισεκατομμυρίων για τον εδώ φορολογούμενο», σημειώνεται και προστίθεται:
«Και πώς θα εξηγήσει κανείς στους Γερμανούς ότι στη Γερμανία πρέπει να κλείνουν κολυμβητήρια, ότι δεν υπάρχουν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και χρήματα για να φτιαχτούν οι δρόμοι, την ώρα που χρήματα από τα κρατικά ταμεία διοχετεύονται προς το Νότο της Ευρώπης; Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις. Εν ανάγκη δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού ακόμη και η προσωρινή αποπομπή της Ελλάδας από το ευρω-κλαμπ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr