Και όμως, η χρεοκοπία του Ντιτρόιτ μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Ευρώπη! Αυτό υποστηρίζει με άρθρο του στους Financial Times ο Μάρτιν Σάντμπου.
Ο αρθρογράφος αναλύει τους λόγους που θα πρέπει να επιτραπεί στις πιο προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν, όπως το Ντιτρόιτ, αναφερόμενος με δηκτικά σχόλια στην εμμονή των Ευρωπαίων κατά των χρεοκοπιών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρατηρεί ο αρθρογράφος, το να πάρεις ένα ρίσκο και να αποτύχεις δεν είναι το τέλος και είναι τιμή αν καταφέρεις να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Αντίθετα, στην Ευρώπη η χρεοκοπία έχει το «στίγμα» της αναξιοπιστίας, της ντροπής που για να «κρυφτεί» πρέπει κανείς να αποχωρήσει για πάντα από τον επιχειρηματικό στίβο. «Η Ευρώπη βρίσκει την ιδέα μιας χρεοκοπίας τόσο ανυπόφορη που, στην τρέχουσα κρίση, προτιμά να καλύψει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Έτσι, υποφέρει», σχολιάζει, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, για την οποία τονίζει: «Οι πιστωτές επέμεναν ότι ένα πακέτο διάσωσης ήταν απαράδεκτο. Αλλά η σκέψη ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος πιθανόν να μην πληρώσει τα χρέη του αποδείχθηκε ακόμα πιο απαράδεκτη. Έτσι, δάνεια από την Ευρωζώνη -και ένα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκβιάστηκε για να συμμετάσχει- ξοδεύτηκαν για να αναβάλλουν την ημέρα της κρίσης».
Η πραγματικότητα ανάγκασε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν γνώμη
Ωστόσο, επισημαίνει, η πραγματικότητα ανάγκασε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν γνώμη και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και αυτό έγινε όταν πια η ευνοϊκή επίδραση της αναδιάρθρωσης είχε χαθεί. «Το πόσα πολλά θα είχε γλιτώσει η Ευρωζώνη αν αποδεχόταν την αναδιάρθρωση χρέους από την αρχή της κρίσης ως ρεαλιστική πολιτική είναι άγνωστο», αναφέρεται στο άρθρο, που συγκρίνει τα χρόνια χαμένης ανάπτυξης στην Ευρώπη με τη μετριοπαθή αλλά σταθερή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σχολιάζοντας: «Καθώς οι ισορροπίες χρέους στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί απότομα, ο κόσμος αρχίζει και πάλι να ξοδεύει. Η Ευρώπη μένει πίσω από τράπεζες που παλεύουν να ισορροπήσουν πάνω σε κεφαλαιακά μαξιλάρια που είναι πολύ λεπτά, ως αποτέλεσμα της άρνησης να μετατρέψουν τα δάνεια σε ίδια κεφάλαια όταν οι άλλες πηγές κεφαλαίων στερεύουν».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος προτρέπει την Ευρώπη να πάρει το μάθημα που οι ΗΠΑ της έχουν δείξει αρκετές φορές, επιτρέποντας στις πλέον προβληματικές της οικονομίες να χρεοκοπήσουν, με ευεργετικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως εκτιμά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr