Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Πιο συγκεκριμένα στις επαινετικές αναφορές του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) στέκεται η έγκριτη εφημερίδα Die Zeit, όντας σε απόλυτη αντίθεση με όσα αναφέρει ο αρθογράφος του περιοδικό Spiegel . Η Zeit αναφέρει ότι, σύμφωνα με τον Σόιμπλε η κυβέρνηση των Αθηνών είχε κάνει σημαντική πρόοδο στην εδραίωση της οικονομίας, τονίζοντας την αναφορά του γερμανού υπουργού: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με αυτό που η Ελλάδα έχει γίνει». Παράλληλα συμπληρώνοντας τη ρόδινη εικόνα μεταφέρει την εκτίμηση ότι η χώρα θα μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, δίνοτας έμφαση στον τομέα του τουρισμού.
«Τα πρώτα σημάδια της οικονομικής βελτίωσης αναδύονται στον τομέα του τουρισμού, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου δώδεκα τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, φέτος θα κλείνουν ταξίδια στην Ελλάδα 17 εκατομμύρια τουρίστες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Για να υποστηρίξει αυτό το βασικό τομέα της οικονομίας της χώρας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε ανακοινώσει την πρώτη φορολογική περικοπή από την αρχή της κρίσης το 2009, την Τετάρτη: Ο φόρος επί των πωλήσεων για τα εστιατόρια και δραστηριότητες catering μειώθηκε από 23 σε 13 τοις εκατό» σημειώνει.
Παράλληλα μεταφέρει τις καθυσηχαστικές προς την κοινή γνώμη της Γερμανίας αναφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ότι δε θα δοθούν από τη Γερμανία χρήματα για ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά μόνο η KfW θα εισφέρει 100 εκατομ. για τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου.
Στον αντίποδα ο Στέφαν Κάιζερ σε σχόλιό του στο «Spiegel» επισημαίνει τα αδιέξοδα ης πολιτικής στην Ελλάδα τονίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να εξέλθει από την κρίση είναι ένα κούρεμα του χρέους από πιστωτές του δημοσίου τομέα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απερισκεψίες, γράφει, σύμφωνα με το Βήμα.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο αρθρογράφος τονίζει ότι αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία «να δει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τα ερείπια από τις αποτυχημένες πολιτικές προς την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια». Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση επί μια πενταετία «χωρίς τέλος εν όψει». Η ανεργία έφθασε το 27% _ «και οι αποκαλούμενοι σωτήρες της χώρας θα το θεωρούσαν επιτυχία αν το ποσοστό αυτό αυξανόταν με λίγο χαμηλότερους ρυθμούς».
«Οι δυνάμεις της αδράνειας στην πολιτική και διοικητική ελίτ της Ελλάδας συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρούσα μιζέρια. Αλλά και ο Σόιμπλε έπαιξε ρόλο μπλοκάροντας τις πιθανές διεξόδους της χώρας από την κρίση».
Στη διάρκεια του 2013, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί περίπου στα 300 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί σχεδόν με 180% του ελληνικού ΑΕΠ. «Ελάχιστες ακόμη χώρες εμφανίζουν τόσο υψηλό χρέος _ και καμία με το είδος της αδύναμης οικονομικής δομής που διαθέτει η Ελλάδα».
Πώς θα βγει η Ελλάδα από αυτό τον φαύλο κύκλο; αναρωτιέται ο Κάιζερ. «Προκειμένου να βοηθηθεί πραγματικά η χώρα, οι πιστωτές του δημόσιου τομέα (π.χ. κυβερνήσεις χωρών όπως της Γερμανίας) πρέπει να ξεγράψουν μέρος των χρημάτων που δάνεισαν στην Ελλάδα».
Φυσικά υπάρχει ένα εμπόδιο. «Δεν θα πονέσουν μόνο οι Ελληνες αλλά και οι φορολογούμενοι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία. Οι Γερμανοί αναμένουν από την κυβέρνησή τους να προσπαθήσει να αποφύγει κάτι τέτοιο. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα όμως, δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αποφευχθεί _ μπορεί μόνο να καθυστερήσει δίνοντας στην Ελλάδα νέα δάνεια και κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι θα αποπληρωθούν κάποτε».
Αυτή ακριβώς είναι η προσέγγιση του Σόιμπλε και της καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου και κανείς δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για κούρεμα μέχρι τότε. Και μετά; «Ο Σόιμπλε μάλλον απλώς θα αερολογεί», γράφει ο Κάιζερ. «Προτιμά να μιλά για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας _ με άλλα λόγια και άλλα δισεκατομμύρια σε δάνεια τα οποία απλώς θα οξύνουν το πρόβλημα. Και το βάρος που τα δάνεια αυτά θα δημιουργήσουν για τη Γερμανία; Το πιθανότερο είναι πως ο Σόιμπλε δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση όταν αυτό γίνει πραγματικότητα».