Το νέο επενδυτικό ταμείο θα είναι ένα μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που θα έχει σκοπό τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» θα έχει ίδια κεφάλαια 350-500 εκατ. ευρώ και θα παρέχει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο συμφωνιών συγχρηματοδότησης εμπορικών ή συνεταιριστικών τραπεζών.
Το «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» δεν θα έχει επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με το ΕΤΕΑΝ, δεν θα δέχεται καταθέσεις ή εισφορές κεφαλαίου από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και θα δανείζει με επιτόκια της αγοράς.
Η έδρα του επενδυτικού ταμείου θα είναι στο Λουξεμβούργο, και επομένως θα διέπεται από τοπικό δίκαιο και το μετοχικό του κεφάλαιο θα κινείται μεταξύ 0,5 με 1 δισ. ευρώ, το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη γενική συνέλευση των μετόχων και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Το διοικητικό του συμβούλιο θα αποτελείται από ξένα στελέχη, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας.
Ταυτόχρονα κατοχυρώνεται η επιλογή διεθνούς management team, ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και μακριά από πολιτικές παρεμβάσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά ζητά να προβλέπεται ρητά στο καταστατικό του η επίτευξη κερδοφορίας και απονομής αποδόσεων στους μετόχους του.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τις εξής τρεις πηγές:
- Kεφάλαια από τα Διαρθρωτικά ταμεία και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
- Άμεσες χρηματοδοτήσεις ή παροχή εγγυήσεων από αναπτυξιακές τράπεζες (π.χ. η γερμανική KfW και ο αντίστοιχος γαλλικός οργανισμός) και λήψη δανείων από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς (π.χ. ΕΤΕπ).
- Kεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και τοπικά/διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Το ίδιο θα μπορεί να χρηματοδοτεί έργα υποδομών σε περιφερειακό επίπεδο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και επενδύσεις σε κλάδους που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας ( τουρισμός, ΑΠΕ). Το Ταμείο θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» και θα διαθέτει από κάτω funds που θα επενδύουν στους παραπάνω τομείς.
Ο κάθε επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει σε πιο από τα funds θα συμμετάσχει βάζοντας κεφάλαια.
Ενδιαφέρον από επενδυτές
Το ενδεχόμενο να επενδύσουν στο Ταμείο Ανάπτυξης εξετάζουν φορείς όπως τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).
Αδιευκρίνιστο ωστόσο παραμένει ποια θα είναι επακριβώς τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ταμείο, ποιο θα είναι δηλαδή το προφίλ των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια τη στιγμή που το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι Μικρομεσαίες και πάνω από 7 στις 10 δεν είναι ενήμερες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr