Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για το αν θα επιβληθούν νέα μέτρα, τη στιγμή που ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι η Κομισιόν θα λάβει μέτρα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας το 2014. Προφανώς και η κάλυψη της χρηματοδότησης δεν θα γίνει χωρίς ανταλλάγματα από την ελληνική πλευρά σημειώνουν οικονομικοί αναλυτές, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία για κοινωνικές αναταραχές από το Σεπτέμβριο, όσο η κυβέρνηση πρέπει να εκτελεί εντολές της τρόικα για εκταταμένες απολύσεις στο Δημόσιο.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι για το 2013 δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, για το 2014 είναι «πολύ πιθανό» να μη ληφθούν νέα μέτρα, ενώ για το διάστημα 2015 - 2016 «δεν γνωρίζω» εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι το εάν οι φορολογούμενοι καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η πλειοψηφία των οποίων έχει συγκεντρωθεί προς το τέλος του έτους, ενώ επιφυλάξεις διατυπώνονται και για το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, δεδομένων των αλλαγών που συντελούνται στην παρούσα φάση. «Η αύξηση των δημοσίων εσόδων και η αναμόρφωση της αναποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης είναι προτεραιότητες-κλειδιά» αναγράφεται στην έκθεση.
Ωστόσο, η τρόικα σημειώνει ότι «παραμένουν ανησυχίες για τη θέληση και την ικανότητα των ελληνικών αρχών να συγκεντρώσουν τα έσοδα με αποτελεσματικό τρόπο». Και στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων θα σημάνει την «ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση το φθινόπωρο θα πρέπει να προσδιορίσει μέτρα για να καλύψει δημοσιονομικό κενό άνω του 2% του ΑΕΠ ή των 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 - 2016. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει φέτος και το 2014, για τη διετία 2015 - 2016, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα.
Στην έκθεση της τρόικας, όπως γράφει η Καθημερινή, γίνεται ειδική αναφορά στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) που θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2014. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο έχουν συμφωνήσει ότι το μέτρο αυτό θα αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 2,7 - 2,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά και κάθε έτος από το 2014 και μετά.
Ομως, στην έκθεση της τρόικας αναφέρεται ότι η κυριότερη πρόκληση για τον ΕΦΑ είναι η ικανότητα της φορολογικής διοίκησης να εφαρμόσει το σύστημα που έχει συμφωνηθεί και να συγκεντρώσει αποτελεσματικά το παραπάνω ποσό. Προς το παρόν έχει συμφωνηθεί να μη χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός της ΔΕΗ για την είσπραξη του ΕΦΑ, ενώ το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
Έτσι, στην έκθεση σημειώνεται ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΕΦΑ θα επαναπροσδιοριστούν τον Σεπτέμβριο από την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί «να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις (συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης εφαρμογής των μέτρων που είναι ήδη νομοθετημένα), ώστε να αντισταθμίσει πιθανές αποκλίσεις».
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό που είχε εντοπίσει η τρόικα κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου, ήταν περίπου 0,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Δηλαδή, περίπου 2 δισ. ευρώ συνολικά. Για να καλυφθεί το κενό η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει:
1. Στην εφαρμογή του θεσμού του claw back στα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές (επιβολή πλαφόν στις δαπάνες, με τις υπερβάσεις να τις επωμίζονται οι φορείς).
2. Στην επιβολή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροσκάφη και πισίνες, από το 2013 αντί του 2014 που θα ξεκινούσε η εφαρμογή.
3. Στην αύξηση του παραβόλου για τις δίκες.
4. Στην επιβολή από τον Οκτώβριο τέλους ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής.
5. Στον εξορθολογισμό των δαπανών για αμυντικό εξοπλισμό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η τρόικα θεωρεί ότι ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί και αναφέρει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει μέρος των απωλειών μέσω, για παράδειγμα, της επιτάχυνσης της αξιοποίησης των περιφερειακών λιμανιών.
Πέραν αυτών, η τρόικα δεν αλλάζει τους στόχους που είχε θέσει για ανάπτυξη, ανεργία, χρέος και άλλα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει ανάκαμψη 0,6% για το 2014 και ύφεση 4,2% για φέτος, αλλά σημειώνει ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις θα επαναξιολογηθούν κατά τον επόμενο έλεγχο και ενδέχεται να αναθεωρηθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr