Τελικά η χώρα μας πρόκειται να λάβει από τους δανειστές την οικονομική ενίσχυση σε τρεις υποδόσεις και υπό προϋποθέσεις:
Η πρώτη, ύψους 4 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο, από την Ευρωζώνη
Η δεύτερη, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, εντός του Αυγούστου, αλλά από το ΔΝΤ και
Η τρίτη, ύψους 1 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, και πάλι από τους Ευρωπαίους
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισεκ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισεκ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).
Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,5 δισεκ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 0,5 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.
Τέλος, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Από τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ υπολείπονται 1,3 δισ. ευρώ για τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να τα περάσει τώρα από τη γερμανική βουλή και δεσμεύτηκε για το μέλλον.
Νέες συστάσεις για τα προαπαιτούμενα
Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης , ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε διορία έως τις 19 Ιουλίου στην ελληνική κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που αφορούν στο Δημόσιο και τον φορολογικό κώδικα ώστε να δοθεί οριστικά το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,.5 δισ ευρώ του EFSF.
«H Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά πριν τις 19 Ιουλίου (…) ώστε να εγκριθούν οι επόμενες εκταμιεύσεις» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
To όποιο κενό προκύψει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, θα είναι στα τέλη του 2014 και έως τότε οι ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ απέδωσε την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.
«Έχουμε εκφράσει τον σεβασμό μας σε όσα έχει πετύχει η Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η δόση βρίσκεται ήδη σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη χώρα αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης έκριναν σωστό η εκταμίευσή της να γίνει σε τρία στάδια.
«Υπάρχει πράγματι κώλυμα στις αποκρατικοποιήσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικές Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, χαρακτήρισε ωστόσο σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί το μομέντουμ στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το κενό για το 2013 φτάνει το 1 δις. ευρώ κυρίως λόγω της μη αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Καθησυχαστική για ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης στο πρόγραμμα εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προαπαιτούμενες ενέργειες ως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου. «Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί, δεδομένης της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα» σχολίασε η κυρία Λαγκάρντ.
Ικανοποίηση Στουρνάρα
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι οι εκταμιεύσεις των δόσεων προς την Ελλάδα θα συνεχιστούν κανονικά τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 6,8 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Μαΐου, θα καταβληθεί τμηματικά.
Όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου είναι ότι ως τις 19 Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη φορολογική διοίκηση, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις ιδιωτικοποιήσεις, μέτρα για την υγεία και ρυθμίσεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, είναι τέσσερις, σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα. Ειδικότερα, πρόκειται για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ, την καταβολή των οφειλούμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων.
Ερωτηθείς, εξάλλου, γιατί οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για εκταμίευση 4,8 δισ. ευρώ από τον EFSF, o Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εισηγήσεις για έγκριση άνω των 3 δισ. που ήδη προβλέπονται από το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούσε την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων.
Όπως ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας, αυτό σημαίνει ότι μετά τον Οκτώβριο ενδέχεται να εξεταστεί η έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα εμφανίσει η Ελλάδα, διευκρίνισε ο υπουργός.
Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της 7ης Ιουλίου οι ελληνικές αρχές με την Τρόικα, ο Γ. Στουρνάρας τη χαρακτήρισε «δύσκολη», λόγω του πολιτικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι η αξιολόγηση της Τρόικας ήταν αρκετά θετική και γι' αυτό το Eurogroup ενέκρινε τις επόμενες δόσεις των δανείων προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό που είχε δημιουργηθεί από τα προβλήματα στον τομέα της υγείας, έκλεισε, ενώ παράλληλα υπάρχει νέα συμφωνία με την Τρόικα για την κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το 2014 δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις για να καλύψουν το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και δεν θα μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων.
Όσον αφορά στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε αν η Τρόικα συμφωνεί. Αν τελικά συμφωνήσει η Τρόικα, το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου, σημείωσε ο υπουργός.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα περί "χρηματοδοτικού κενού" στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν παρουσιαστεί κενό χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί, εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Το κείμενο του Eurogroup
Το Eurogroup έχει ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της τρίτης αποστολής επανεξέτασης στα πλαίσια του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και χαιρετίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα για τους αναθεωρημένους όρους της πολιτικής που διέπει το πρόγραμμα.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα είναι σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων να προβλέπεται ότι θα γίνει συντόμως. Η Ελλάδα έχει κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στην συμφωνηθείσα πολιτική, αν και σε ορισμένες περιοχές (η πρόοδος συντελείται) με αργό ρυθμό.
Το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες από την προηγούμενη αξιολόγηση και είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια που δείχνουν σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014.
Το Eurogroup επαινεί τις (ελληνικές) αρχές για τη συνεχή προσήλωσή τους στην εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη οδηγήσει σε μια σημαντική βελτίωση του κόστους ανταγωνιστικότητας, την εντυπωσιακή ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης και σε έναν πιο ανθεκτικό τραπεζικό τομέα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσιοοικονομικών.
Το Eurogroup ως εκ τούτου εκφράζει την εκτίμησή του για την προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες πολίτες.
Ταυτόχρονα, απαιτείται σημαντική περαιτέρω δουλειά τις επόμενες εβδομάδες για την πλήρη εφαρμογή όλων των προααπαιτούμενων δράσεων για την επόμενη εκταμίευση. Ειδικότερα, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, καθώς συρρικνώνεται σταθερά, ενώ περαιτέρω προσπάθειες απαιτούνται για τη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων.
Η διασφάλιση της ταχείας και πλήρους εφαρμογής όλων των λοιπών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των κινδύνων για το πρόγραμμα και για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.
Το Eurogroup εξουσιοδοτεί Eurogroup Working Group (EWG) να εγκρίνει την επόμενη δόση του EFSF η οποία ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Η δόση θα εκταμιευθεί σε δύο υπο-δόσεις. Μια πρώτη υπο-δόση των 2,5 δισ. ευρώ θα εγκριθεί από το EWG και το συμβούλιο του EFSF μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και εφόσον έχει οριστικοποιηθεί (η διαδικασία της έγκρισης) από τα κράτη μέλη.
Πυρά στις (προ τριετίας) ελληνικές αρχές από τον Ντράγκι
Τα διαθέσιμα οικονομικά δεδομένα πριν από τρία χρόνια σχετικά με την Ελλάδα ήταν ελλιπή και περικομμένα, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι παίρνοντας θέση στις πρόσφατες επικρίσεις όσον αφορά τους χειρισμούς που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr