Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν οι μισοί υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία "πακέτο" για τα "καυτά" ζητήματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ώστε η Αθήνα να λάβει την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.
Τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη δέχθηκε πρώτο η τρόικα, ενώ στη συνέχεια θα ακολούθησαν ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Άδωνις Γεωργιάδης & Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (καθώς απουσιάζει ο Γ. Βρούτσης) και η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ. Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών κατέφτασε λίγο μετά τις 4 και ο Γιάννης Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι συναντήσεις έγιναν διαδιoχικά, ενώ η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με ανώτατατη πηγή του υπ. Οικονομικών, έχει στόχο να κλείσουν όσο γίνεται περισσότερα θέματα μέχρι αύριο οπότε και θα υπάρξει νέα συνάντηση της ηγεσία του υπ. Οικονομικών με την τρόικα. Εντός της εβδομάδος, εφοσον όλα πάνε καλά, θα υπάρξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύνταξης πολυνομοσχεδίου με όλες τις εκκρεμότητες την ερχόμενη εβδομάδα.
Η "καυτή" ατζέντα - Πολυνομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα
Στην ατζέντα των συναντήσεων βρέθηκαν τα θέματα της ΔΕΗ, των ιδιωτικοποιήσεων, των προσωρινών διαταγών, του κατώτατου μισθού, ειδικού μισθλογικού καθεστώτος για νέους εργαζόμενους (ήτοι 350 ευρώ), ειδικός καθεστώς για τις απεργίες, αλλά και οι τράπεζες.
Ωστόσο, από την σύσκεψη θα απουσιάζει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει ξεχωριστεί συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη, με τα θέματα των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο να εκκρεμούν.
Χατζηδάκης: «Είμαστε έτοιμοι για το νομοσχέδιο των Κυριακών»
Εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι για το νομοσχέδιο των Κυριακών» και σημείωσε πως «είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι».
Ο κ. Χατζηδάκης ανάφερε επίσης πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βάλουν στα προαπαιτούμενα το νέο ταμείο επενδυτικό που ετοιμάζεται και διευκρίνισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πρόβλημα με την τρόικα και δεν θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση λόγω του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μανιάτης: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στη ΔΕΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης εισερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε: «Δεν έχουμε πολλά θέματα εμείς. Έχουμε το θέμα της ΔΕΗ και την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας». Η απελευθέρωση είναι προαπαιτούμενο του Ιούνιου και δεν έχει γίνει ακόμη, κάτι που βαραίνει τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών ο κ. Μανιάτης ανέφερε: «Δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου. Για το 2014 δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να πούμε με τέτοιο μακρινό ορίζοντ. Θα έχουμε μειώσεις στο βιομηχανικό 10-15%». Ο υπουργός τόνισε εξάλλου: «Η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας ισχύει. Το χρονοδιάγραμμα πάει κανονικά. Σκοπός να αποφευχθούν οι σταυροειδής επιχορηγήσεις στην ΔΕΗ».
Άδωνις Γεωργιάδης: «Συμφωνήσαμε σε όλα»
Σε συμφωνία για τον ΕΟΠΥΥ και τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεργαζόμενων κλινικών και διαγνωστικών κέντρων κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η τρόικα.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης: «Συμφωνήσαμε σε όλα». Το κλειδί στη συμφωνία είναι το «clow back, το οποίο θα ισχύσει σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα». Όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: «Δεν θα είναι ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης κλινικών και των διαγνωστικών κέντρων» και τόνισε: «Όποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται. Όποιος αρνηθεί ασφαλισμένο θα πετάγεται εκτός συστήματος δια παντός. Δεν υπερασπίζομαι την δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά αποτελεί ανεπάρκεια του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες».
Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει το ύψος του ποσού που θα εξοικονομηθεί από το παραπάνω μέτρο.
Τα είπε με Βρούτση - Γεωργιάδη η τρόικα
Εξάλλου, νωρίτερα οι "τροϊκανοί" είχαν συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι στόχο και των δύο πλευρών είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Σε δήλωση του τόνιζε ότι «ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».
Σχετικά με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού έως και το τελευταίο ευρώ».
Νωρίτερα, από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκύπτει πως η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.
Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο κ. Βρούτσης διεμήνυσε εκ νέου ότι θα παραμείνει σταθερός ως το 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υπογραφών απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μέχρι το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, η τρόικα διεμήνυσε ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του ΟΑΕΕ. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα για το 2013 έχει καλυφθεί κι ότι επεξεργάζονται λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2014, μέσω της επιβολής εισφοράς 1-2 τοις χιλίοις (ν. 3986/2011) επί του τζίρου των επιχειρήσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr