Στην εκτίμηση ότι Ελλάδα και Κύπρος αντέχουν τα επώδυνα προγράμματα σταθεροποίησης, λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών κάνει η Merill Lynch, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι από την ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν έχουν εκλείψει σε έκθεσή της. «Μετά από κάποια θετικά νέα όσο αφορά την περιφέρεια κάνουμε μιά εκτίμηση της προσαρμογής της περιοχής και συζητάμε τις επιπλοκές όσο αφορά το FX. Συζητάμε δύο αντίθετες απόψεις: Α. Θα οδηγήσει η επώδυνη προσαρμογή σε υγιέστερες οικονομίες; Β. Η περιφέρεια ασφυκτιά. Εκτιμάμε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ελεγχόμενοι κίνδυνοι για το ευρώ σαν αποτέλεσμα της κατάστασης στην περιοχή» σημειώνει
Επιπλέον, σημειώνει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό ΟΜΤ έχει και επιτυχίες και αποτυχίες. «Το ΟΜΤ έχει μειώσει σημαντικά τα ασφάλιστρα κινδύνου, όπου αποτυπώνονται οι ανησυχίες σε σχέση με την νομισματική μετατρεψιμότητα. Ωστόσο απέτυχε, όπως τονίζει η τράπεζα, να βελτιώσει τις συνθήκες υλοποίησης νομισματικής πολιτικής στην περιφέρεια καθώς η πιστωτική κρίση στην περιοχή συνεχίζεται.
Διατηρείται στα κράτη η ευθύνη ελέγχου των τραπεζών
Η Ευρωζώνη στην πραγματικότητα δεν προχωράει προς μία τραπεζική ένωση, σημειώνει, παράλληλα, η ML. Το τωρινό σχέδιο διατηρεί στα κράτη μέλη την ευθύνη ελέγχου των τραπεζών, τονίζει και συμπληρώνει: «Βλέπουμε επίσης προβλήματα όσο αφορά αποφάσεις τραπεζών που περιλαμβάνουν απώλειες για μεγάλες καταθέσεις: 1/ αυτό που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε μία αποτυχημένη τράπεζα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλο για την τραπεζική κρίση της χώρας, 2/ είναι αντιφατικό να παρέχεις ρευστότητα στις περιφερειακές τράπεζες για να αυξήσεις την έκθεση τους στο κράτος και να ενθαρρύνεις τους μεγάλους καταθέτες να αποφεύγουν επικίνδυνες τράπεζες».
Επιπλέον τονίζει, ότι η προσαρμογή της περιφέρειας δεν κινείται σε σταθερή τροχιά. «Οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν συρρικνωθεί αλλά αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης. Πιστεύουμε ότι επιπλέον διόρθωση θα απαιτούσε μία βελτίωση που θα βασιζόταν στις εξαγωγές. Η λιτότητα είναι απαραίτητη αλλά το πως εφαρμόζεται είναι επιλογή. Πιστεύουμε ότι ένα εύθραυστο χρέος δεν αφήνει χώρο για σημαντική χαλάρωση όσο αφορά τα σχέδια για δημοσιονομική σταθεροποίηση και ότι η τωρινή συζήτηση για την λιτότητα επικεντρώνεται πολύ στην ποσότητα και όχι αρκετά στην ποιότητα.
Βελτίωση μόνο με αύξηση της παραγωγικότητας
Μόνο αυξανόμενη παραγωγικότητα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση. Η ύφεση της περιφέρειας αποδείχθηκε βαθύτερη από ότι αναμενόταν. Τα πρόσφατα στοιχεία είναι αντιφατικά ενώ οι μακροοικονομικές πολιτικές παραμένουν σφιχτές. Υπολογίζουμε ότι η ανάκαμψη απαιτεί μεγάλες βελτιώσεις στην παραγωγικότητα» σημειώνει η ML.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ένα πολιτικό πλεονέκτημα στο υπόλοιπο του 2013, μια και η χρονιά δεν έχει εκλογές. Ωστόσο εκφράζει την ανησυχία της για το 2014, οπότε και θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές.
Τέλος, θεωρεί ότι το παράδειγμα της Ελλάδος και της Κύπρου, που με μεγάλες θυσίες παραμένουν στο ευρώ δεν αποτελεί κανόνα για τα άλλα κράτη μέλη. «Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποδεικνύουν ότι οι άλλοι θα μείνουν» τονίζει και συμπληρώνει: «Οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη έχουν μειωθεί σημαντικά και αισθανόμαστε ακόμα πιο σίγουροι ότι το ευρώ είναι πιθανό να επιβιώσει με όλα τα τωρινά μέλη του. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να μείνουν στο ευρώ επιβάλλεται από ιστορικούς λόγους οι οποίοι δεν αφορούν απαραίτητα τα άλλα κράτη μέλη. Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να παραμείνουν στην Ευρωζώνη παρά την σοβαρή κρίση συχνά παρεξηγείται ως κάτι που μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μοναδικές περιπτώσεις και θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη για λόγους πέρα από οικονομικούς. Και οι δύο χώρες ιστορικά είναι ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση και αγωνίζονται να διατηρήσουν την Ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. Επιπλέον το να είναι μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Τουρκία, μία χώρα που φιλοδοξεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά έχει και διαμάχες και με την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν πιστεύουμε ότι άλλες χώρες θα άντεχαν την πίεση που η Ελλάδα και η Κύπρος βιώνουν και θα έμεναν απαραίτητα στο ευρώ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr