Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ουσιαστικά, το τρίτο από τα μέλη της κυβερνητικής συνεργασίας, μεταφέρει την αγωνία που επικρατεί στους κυβερνητικούς ετέρους από το γεγονός ότι στο μέτωπο της υπερφορολόγησης το μόνο που γίνεται είναι η δημιουργία προσδοκιών, την ώρα που επαγγελματίες και νοικοκυριά γονατίζουν. Είναι προφανές ότι το σχέδιο πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας με την τρόικα μπαίνει σε λειτουργία, με στόχο την απομείωση των αντιδράσεων που ήδη ξεκινούν με πρώτες τις οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θεωρούν τη συμφωνία με την τρόικα ως ταφόπλακα.
Περά από το φόρο ακινήτων η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός στο Economist, έχει βάλει τον πήχη ψηλά σε σχέση με υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις. Μείωση ΦΠΑ εστίασης, ΕΦΚ σε ποτά και καύσιμα, μείωση φορολογία ς κερδών έχουν ήδη εξαγγελθεί, αλλά δεν έχουν προχωρήσει. Μέχρι τον Απρίλιο υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν η συνολική φορολογική αναμόρφωση, μέρος της οποίας είναι και ο Ενιαίος Φόρος στα Ακίνητα.
Το ζήτημα αυτό θέτει ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης,
Ο Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ με την επιστολή του σημειώνει τα εξής:
«Μετά την ομαλή περάτωση της επισκόπησης της τρόικας, σύμφωνα με την απόφαση των τριών αρχηγών, καθώς και μετά τη δέσμευση που αναλάβατε για την κατάθεση Νομοσχεδίου για το Νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα ήθελα να σας προτείνω να αναλάβετε την πρωτοβουλία ώστε να επανενεργοποιηθεί ή συσταθεί εκ νέου Επιτροπή/ Ομάδα Εργασίας για την εκπόνηση του Σχεδίου Νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Το Σχέδιο Πολιτικής Συμφωνίας των τριών κομμάτων, υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Μαυραγάνη, που αφορά τις βασικές αρχές για ένα Σχέδιο Νόμου είναι ήδη από τα το τέλος του Ιανουαρίου στη διάθεση σας.
Το σχέδιο νόμου για το Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας , που θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους σχετικούς φόρους με τη μεταβατική του διάταξη για την είσπραξή του μέσω ΔΕΗ για το 2013 και με τις βελτιώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί , μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική φορολογική πραγματικότητα».
Πάντως η τρόικα που έρχεται το Μάη είναι πολύ επιφυλακτική σε μειώσεις φόρων λόγω αδυναμίας των εισπρακτικών μηχανισμών . Εξ ού και το χαράτσι που παρέμεινε στη ΔΕΗ, αλλά και το φρένο στη μείωση του ΦΠΑ, καθώς ο φόβος για ένταση της υστέρησης των εσόδων παραμένει ενεργός.