Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς να υπάρχουν αποχρώντες λόγοι.
Ο παραλογισμός του συστήματος εξετάσεων ξεδιπλώνεται στα δημόσια νοσοκομεία αφού οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία.
Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.
Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.
Η σχετική έκθεση βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Υγείας, μαζί με εισηγήσεις να σταματήσουν οι υπερβολές. Τεχνοκράτες επισημαίνουν ότι το ποσοστό αξονικών τομογραφιών ανά ασθενή δεν ξεπερνά το 15% σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία μικρής και μέσης δυναμικότητας: "Αν δουν αυτά τα στοιχεία οι ξένοι, θα μας κυνηγήσουν", αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικό είναι το εξής: Στα 47 νοσοκομεία που αξιολογήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν πέρυσι συνολικά 322.805 αξονικές τομογραφίες. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον πληθυσμό της Πάτρας και της Λάρισας!
Την πρώτη θέση στη λίστα των εξετάσεων κατέχει το «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου το 43% των ασθενών υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία. Πολύ υψηλά βρίσκονται τα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Φιλιατών (42%) και τα νοσοκομεία Τρικάλων (41%), Χαλκιδικής (40%), Αγρινίου (39%) και Ρεθύμνου (38%).
Στον αντίποδα, πολύ πιο χαμηλά ποσοστά παρουσιάζουν νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπως το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης (19%), το Πανεπιστημιακό Ηρακλείου (26%) και το «Αττικόν» (28%). Κοντά στο 30% βρίσκονται και άλλα μεγάλα νοσοκομεία, όπως το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης (30%), το Πανεπιστημιακό της Λάρισας (31%) και το «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (31%), ενώ το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έχει ποσοστό 34%.
Εκτός από την έκθεση στην ακτινοβολία, οι αξονικές επιβαρύνουν δραματικά και το κόστος λειτουργίας του ΕΣΥ. Το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο επειδή οι εξετάσεις γίνονται σε μικρά νοσοκομεία. Άλλο είναι το κόστος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και άλλο σε ένα μικρό νοσοκομείο της περιφέρειας, όπου γίνονται πολύ λιγότερες τομογραφίες.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τις επισημάνσεις που έκαναν πρόσφατα οι ειδικοί του ΟΟΣΑ. Τα στατιστικά του Οργανισμού καταδεικνύουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες υποβάλλεται κάθε χρόνο σε αξονική τομογραφία!
Ειδικότερα, στη χώρα μας πραγματοποιούνται ετησίως 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (123,8). Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναλογία στην Αυστρία είναι μόλις 145 προς 1.000, στη Δανία 105, στη Γαλλία 145, στη Γερμανία 117, στην Ολλανδία μόλις 66 και στην Ισπανία 82,8 ανά 1.000 κατοίκους.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο λόγω της απουσίας πλαισίου για τη λειτουργία αξονικών και μαγνητικών τομογράφων στη χώρα μας. Το 2005, αναλογούσαν 25 αξονικοί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και το 2010 η αναλογία διαμορφώθηκε στο 34,3 ανά εκατομμύριο (22,6 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ).
Παρέμβαση Λυκουρέντζου
Την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου προκάλεσε το επίμαχο δημοσίευμα.
«Ουδέποτε παρέλαβα την αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα έκθεση. Όπως ενημερώθηκα, τηρούνται από τον ΕΟΠΥΥ οι καταγραφές των εξετάσεων που πραγματοποιούνται τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», δήλωσε ο κ. Λυκουρέντζος, ο οποίος ζήτησε έρευνα μέσω του ΣΕΥΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας) για αυστηρό έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών στους ιατρούς, οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζήτηση των αξονικών τομογραφιών.
«Θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους με οποιοδήποτε τρόπο εμπλέκονται», τονίζει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του και αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξαντλεί το νομικό και θεσμικό πλαίσιο του Οργανισμού για να επιτύχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στις κοστολογήσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
«Υπενθυμίζω ότι από τις αρχές Αυγούστου 2012, με απόφασή μου μείωσα στο ήμισυ την κοστολόγηση της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας, από τα 12.500 ευρώ στα 6.500 ευρώ, και ζήτησα με την ίδια υπουργική απόφαση την επανακοστολόγηση όλων των ακτινογραφικών και τομογραφικών πράξεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με στόχο τη δραστική μείωση της σχετικής δημόσιας δαπάνης», καταλήγει ο κ. Λυκουρέντζος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr