Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προσμετρώντας τη χρηματοδότηση που έλαβαν οι τράπεζες πέρυσι από τον Προϋπολογισμό θα τοποθετεί το έλλειμμα στο 9,5% του ΑΕΠ, ήτοι πολύ υψηλότερα του στόχου.
Ωστόσο, η Eurostat θα αποτυπώνει το έλλειμμα και εξαιρουμένων των δαπανών για την χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν δεν υπολογισθεί η εφάπαξ χρηματοδότηση των τραπεζών το έλλειμμα του 2012 διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ. Το δε πρωτογενές έλλειμμα είναι μικρότερο του 1,5% του ΑΕΠ, στόχο που έθετε ο Προϋπολογισμός 2012.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος οι εφάπαξ δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών δεν υπολογίζονται στους μνημονιακούς στόχους και δεν επηρεάζουν τα ορόσημα που έχουν προσδιορισθεί από την τρόικα.
Σημειώνεται πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή απέστειλε στις 31 Μαρτίου 2013 στη Eurostat την κοινοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) με τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για το 2012, σε πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 479/2009, ο οποίος καθορίζει ότι τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να διαβιβάζονται προς τη Eurostat πριν την 1η Απριλίου κάθε έτους για τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.
Μετά τη διαβίβαση των στοιχείων στη Eurostat έχει ακολουθήσει η ανταλλαγή περαιτέρω διευκρινήσεων και επεξηγήσεων και οι τελικές ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat θα γίνουν στις 22 Απριλίου 2013. Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος, η Eurostat δεν έχει εγείρει καμία μεθοδολογική επιφύλαξη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr