Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Δε θα κλείσει τίποτα αν δεν κλείσουν όλα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της πρώτης επαφής, αποτυπώνοντας το κλίμα. Λίγο αργότερα σε δηλώσεις του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Πρετεντέρη σημείωσε με νόημα: «Μη νομίζετε ότι τα πράγματα με την τρόικα είναι εύκολα, είναι πολύ δύσκολα» για να συμπληρώσει: «Η στάση των αγορών έχει αλλάξει απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα έχει μείνει όρθια. Έχουμε καλύψει τα 2/3 της απόστασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την κάλυψη του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, αλλά όπως συμβαίνει σε κάθε μαραθώνιο τα τελευταία μέτρα είναι πιο δύσκολα».
Καρφιά με νόημα
Αίσθηση πάντως προκάλεσε μια πολιτική αναφορά με νόημα του κ. Στουρνάρα. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «έχουμε βελτιώσει τις επιδόσεις, η τρικομματική έχει ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες. Χθες οι πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Βγάζουμε τη χώρα από τη πιο δύσκολη περίοδο της ιστορίας της.». Λίγο νωρίτερα ο κ. Κουβέλης με διαρροές τον κάρφωνε για τον τρόπο χειρισμού του στο θέμα του χαρατσιού…
Η ανακεφαλαιοποίηση καίει
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank και γενικότερα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όμως, στο τραπέζι είναι όλα τα ζητήματα ανοικτά. Σημείο αιχμής η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει διάσταση απόψεων με την κυβέρνηση να λέει ότι είναι στο 1 δισ. και την τρόικα να το προσδιορίζει στα 2,7 και πλέον δισεκατομμύρια. Σημαντικό πρόβλημα, που συνδέεται με το δημοσιονομικό κενό, καταγράφεται με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων που διαρκώς αυξάνονται. Οι χρηματοδοτικές, δε ,ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες λόγω της ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων. Η τρόικα το εκτιμά στο 1 δισεκ. ευρώ και ζητεί στοιχεία για το πώς θα καλυφθεί.
Παράλληλα συζητήθηκε και το αποτύπωμα της Κυπριακής κρίσης στην ελληνική οικονομία, που εκτιμάται να συμπαρασύρει την ύφεση κατά μία επιπλέον μονάδα στο -5%.
Σε σχέση με τη λειτουργία του δημοσίου, παρουσιάστηκε στην τρόικα παρουσιάστηκε το πλάνο Μανιτάκη, που προβλέπει άμεση αποπομπή από το Δημόσιο επίορκων υπαλλήλων, αλλά και παρεμβάσεις σχετικές με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Τέθηκαν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.
Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει καταβάλει μόλις 1,5 δισ. ευρώ, εκ συνόλου 8,8 δισ. ευρώ, κάτι που απασχολεί δεόντως τους δανειστές.
Στο επίκεντρο, επίσης, βρέθηκε και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θέμα στο οποίο έχει ήδη καταγραφεί πρόοδος και αναμένεται να κλειδώσει στη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι η αποχώρηση της τρόικας από το υπουργείο ήταν επεισοδιακή, καθώς πολίτες προσπάθησαν να κινηθούν απειλητικά εναντίον του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, κάτι που δεν κατόρθωσαν λόγω της παρέμβασης των ΜΑΤ.
Διαβάστε επίσης: