Το αμερικανικό περιοδικό Economist υπολόγισε το κόστος για κάθε πολίτη, των χωρών που έχουν ενταχθεί στα μνημόνια και διαπίστωσε ότι η "διάσωση" είναι μία ακριβή υπόθεση.
Ειδικότερα, ο Economist αναφέρει στην online έκδοσή του:
"Η συμφωνία διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου μεταξύ ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι το πέμπτο πακέτο διάσωσης στη ζώνη του ευρώ, τα τελευταία τρία χρόνια.
10 δισεκατομμύρια ευρώ (13 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 12.500 για κάθε άτομο στο νησί, είναι πολύ μικρό ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσφορές στην Ελλάδα, την Ιρλανδία την Πορτογαλία, και τη μερική διάσωση για τις τράπεζες της Ισπανίας.
Η «πρωτοτυπία» για την Κύπρο είναι ότι για τη σωτηρία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών επιλέχθηκε η πλήρης εκκαθάριση για τη μία (Λαϊκή) και το κούρεμα καταθέσεων για την άλλη. Και στις δυο περιπτώσεις, δηλαδή, η διάσωση είναι εσωτερικής προέλευσης, γι΄αυτό και ονομάζεται «bail-in», σε αντίθεση με την ολοκληρωτική εξωτερική παρέμβαση που ονομάζεται bail-out.
Στην Ελλάδα δύο bail-out, μαζί, ανήλθαν σε 246 δισ., πάνω από 110% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναφέρει η εφημερίδα".
Εν τω μεταξύ, με το γράφημα που παραθέτει ο Economist παρουσιάζει αναλυτικά το δανειακό βάρος ανά πολίτη σε κάθε μία από τις πέντε χώρες που έχουν μπει υπό την ομπρέλα του Μνημονίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι:
- κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές 21.657,
- κάθε Ισπανός 2.170,
- κάθε Πορτογάλος 7.306,
- κάθε Ιρλανδός 14.989 και
- κάθε Κύπριος 12.500.
Τα παραπάνω ποσά προκύπτουν αναλογικά σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr