Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Η τεχνική ομάδα του ΤΑΡ ολοκλήρωσε τις βασικές τεχνικές παραμέτρους του αγωγού, όπως είναι η βέλτιστη διαδρομή στο επίγειο και υποθαλάσσιο τμήμα, οι προδιαγραφές των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και ο σχεδιασμός των βαλβίδων, των διαβάσεων και των σταθμών συμπίεσης. Στην ολοκληρωμένη τεχνική προμελέτη του έργου περιλαμβάνεται επίσης και η υλικοτεχνική προσπάθεια -συμπεριλαμβανομένων των πόρων, των μηχανημάτων, του χρόνου και της υποδομής- που απαιτείται για την κατασκευή του αγωγού μήκους 800 χλμ. που θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα και θα καταλήγει στη νότια Ιταλία.
Ένας από τους κυριότερους στόχους της τεχνικής προμελέτης εφαρμογής είναι να διασφαλίσει την κατασκευασιμότητα του αγωγού και να παρέχει στέρεες τεχνικές λύσεις για την προστασία προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών, καθώς επίσης και να προσδιορίσει και να προτείνει μέτρα για την αποφυγή πιθανών κινδύνων για την ασφάλεια του αγωγού.
Για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, ο TAP αξιοποίησε την παγκοσμίου κλάσης μηχανική τεχνογνωσία δύο εκ των μετόχων του, της νορβηγικής Statoil και της γερμανικής E.ON Ruhrgas, οι οποίες ανήκουν στους κορυφαίους ειδικούς στην υλοποίηση χερσαίων και υποθαλάσσιων έργων αγωγών σε όλη την υδρόγειο.
Για τον λόγο αυτό, προσελήφθησαν περισσότεροι από 40 εργολάβοι και 200 μηχανικοί από την Statoil και την ΕΟΝ New Build and Technology. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν διεξαχθεί πάνω από 150 τεχνικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων υποθαλάσσιων και επίγειων μελετών. Συνολικά, η τεχνική ομάδα του ΤΑΡ ανέλυσε ενδελεχώς πάνω από 10.000 χλμ. εδάφους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης διαδρομής του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Shah Deniz προς την Ευρώπη.
Ο Sigurd Hamre, Διευθυντής Ανάπτυξης του Έργου του ΤΑΡ, δήλωσε: «Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα των τεχνικών προμελετών εφαρμογής του TAP. Η πλήρης και λεπτομερής τεχνική τεκμηρίωση δείχνει με σαφήνεια ότι το έργο αναπτύσσεται σύμφωνα με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές με ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων».
Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, δήλωσε: «Η ολοκλήρωση των τεχνικών προμελετών εφαρμογής αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τον TAP και επιβεβαιώνει την τεχνική μας αρτιότητα. Χρειάστηκε τεράστια προσπάθεια για τη λεπτομερή ανάλυση των τεχνικών παραμέτρων της διαδρομής και για την αναγνώριση της πιο βιώσιμης και αποδοτικής μεταφορικής λύσης για το αέριο του Shah Deniz προς την Ευρώπη. Και πάλι, ο ΤΑΡ έχει δεδομένα που αποδεικνύουν ότι το έργο προχωρά εγκαίρως και παραμένει σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν».
Η τεχνική προμελέτη αποτελεί μέρος του πακέτου στήριξης της απόφασης, η οποία θα υποβληθεί από τον TAP στην κοινοπραξία ShahDeniz στις 31 Μαρτίου 2013. Η Κοινοπραξία σχεδιάζει να λάβει απόφαση σχετικά με τον προτιμώμενο τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
Η ολοκλήρωση της τεχνικής προμελέτης του TAP επιτρέπει να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επόμενη φάση - Λεπτομερής Σχεδιασμός - η οποία θα περιλαμβάνει διαγωνισμό για σωλήνες χάλυβα και κατασκευαστικές υπηρεσίες. Η κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2014 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, εγκαίρως για τις πρώτες ποσότητες αερίου που θα ρέουν από το κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν.