Μετά το βροντερό όχι της Κυπριακής Βουλής στην πρόταση του Eurogroup για χαράτσι στις καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ και σε ποσοστό 10%, η αντίδραση της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας μόνο ψύχραιμή δεν ήταν. Η δήλωση Σόιμπλε ότι λυπάται τους Κύπριους πολίτες, η απειλή Φέκτερ, της υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας για ενδεχόμενη έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, προσκρούουν στη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ότι η χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας θα γίνεται στα πλαίσια των προβλεπόμενων διαδικασιών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Γερμανίδα Καγκελάριος μην έχοντας καμία πρόθεση να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, δηλώνει την Τετάρτη ότι αποδέχεται την απόφαση της Κυπριακής Βουλής και περιμένει την πρόταση της κυβέρνησης Αναστασιάδη προς την τρόικα.
Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει ήδη μπροστά το plan b το οποίο δεν είναι άλλο από την πώληση των κυπριακών τραπεζών σε ρωσικά κεφάλαια με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για τη Λαϊκή Τράπεζα, έναντι τιμήματος 2 δις. ευρώ. Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με την Τράπεζα Κύπρου, με τις ίδιες πληροφορίες να επιμένουν ότι και η τράπεζα αυτή θα περάσει στην Ρωσία και συγκεκριμένα στον επενδυτικό βραχίονα της ενεργειακής εταιρείας Gazprom.
Επιπρόσθετα, μόνο τυχαία δεν είναι η δεύτερη επίσκεψη σε μία μόλις εβδομάδα του αντιπροέδρου της Gazprom στην Αθήνα κ. Αλεξέι Μίλερ για επαφές και συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας θα έχει επαφές και με εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Εφόσον η Ρωσία έρθει σε συμφωνία με την Κύπρο για την παροχή πρόσθετης βοήθειας (σ.σ. παράταση του ήδη δανείου ύψους 2,5 δις. ευρώ πέραν του 2016, εξαγορές τραπεζών και παροχή νέων κεφαλαίων), θεωρείται βέβαιο, όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες ότι πηγαίνει σε λύση πακέτο για την περιοχή το οποίο θα περιλαμβάνει και την ΔΕΠΑ ή άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.
Το παζάρι που κάνει ο κ. Μ. Σαρρής στη Μόσχα έχει να κάνει με το οικόπεδο Αφροδίτη, προβλέποντας την παραχώρηση δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου στην Gazprom, η οποία από την πλευρά της θέλει την ίδρυση ανεξάρτητης βιομηχανίας φυσικού αερίου. Κάτι που σημαίνει ότι οι Ρώσοι διατηρούν τον τιμολογιακό έλεγχο προς την Ευρώπη.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό αποφάσισε να πάει μία εβδομάδα πιο πίσω τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Τα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα συμφέροντα επιδιώκουν να μπλοκάρουν την είσοδο των Ρώσων, ζητώντας παρασκηνιακά από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τη ΔΕΠΑ στην αζέρικη εταιρεία αερίου (Socar), η παραγωγή της οποίας όμως, θα ξεκινήσει από το 2018. Σκοπός των ευρωπαϊκών συμφερόντων, όπως αυτά ταυτίζονται με την Γερμανική πολιτική λιτότητας στις χώρες του Νότου, επιδιώκουν να μπλοκάρουν την προμήθεια με αέριο εκ μέρους της Ρωσίας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό, δεδομένου ότι η Ρωσία ελέγχει πλήρως την ενεργειακή οδό από τον Βορρά.
Σημειωτέον, ότι στη συνάντηση Χατζηδάκη – Μίλερ την Τετάρτη στην Αθήνα, συμμετέχει και ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ι. Εμίρης.
Μέσα σε όλα αυτά δεν περνάει απαρατήρητη η επίσκεψη Ομπάμα στον ενεργειακό εταίρο της Κύπρου, το Ισραήλ. Επισήμως, το θέμα της συνάντησης είναι το Παλαιστινιακό, αλλά ανεπισήμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την πρώτη θέση στην ατζέντα καταλαμβάνει το νέο «Κυπριακό».
Στ.Κ.Χαρίτος – Ν. Ιτσινές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr