Η ισοτιμία του Ευρώ έναντι του γεν υποχώρησε στα 121,585 γεν από 124,93 γεν και στα 1,2895 δολαρια από 1,30 δολάρια που ήταν χθες, ενώ οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δέκα μηνών.
Οι ασιατικές αγορές ήταν οι πρώτες που άνοιξαν μετά την ανακοίνωση της φορολόγησης των καταθέσεων. Οι χρηματιστηριακοί δείτες στην Ασία απορρόφησαν το πρώτο μεγάλο κύμα απογοήτυεσης, με αποτέλεσμα οι δείκτες να κλείσουν με μεγάλη πτώση και τον Nikkei να χάνει το ανοδικό σερί των τελευταίων εβδομάδων. Σε κλίμα σοκ πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες να διευρύνουν συνεχώς την πτώση τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανιας, που καταγράφουν και τη μεγαλύτερη πτώση.
Υπό τον φόβο των μαζικών αναλήψεων στη νότια Ευρώπη
Το μεγάλο ερώτημα πάντως, είναι αν η φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων θα προκαλέσει αναλήψεις απο τις ευρωπαικές τράπεζες και κυρίως αυτές των χωρών του Νότου, υπο τον φόβο οτι ανάλογη πρακτική θα ακολουθηθεί και σε αυτές. Είναι επίσης άγνωστο αν θα υπάρξει συνολικά φυγή απο το Ευρώ, τόσο των ευρωπαίων, όσο και καταθετών απο άλλες χώρες, που θα επηρεάσει σημαντικά την ισοτιμία του ευρωπαικού νομίσματος.
Οι προβλέψεις είναι μικτές με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να θεωρούν οτι η επίπτωση των αιφνιδιαστικών αυτών αποφάσεων θα είναι σημαντική και όλους να θεωρούν οτι "πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα".
Προετοιμασμενο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Πληροφορίες πάντως απο την ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν οτι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμη και ακραία φαινόμενα σε περίπτωση που υπάρχουν μαζικές αναλύσεις, στηρίζοντας όλα τα τραπεζικά ιδρύματα με αυξημένη ρευστότητα μέσω της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
"Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες", δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πόλ Κρούγκμαν, ο οποίος είπε οτι αιφνιδιάστηκε απο την απόφαση για φορολόγηση των καταθέσεων των κυπριακών τρπαεζών.
Υπό τον κίνδυνο της πτώχευσης η Κύπρος
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν οτι η κατάσταση μπορεί να πάρει άσχημη τροπή, αν η Κυπριακή Βουλή δεν εγκρίνει την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων οπότε αναγκαστικά, σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συζητηθεί, η Κύπρος θα αναγκασθεί να πτωχεύσει και να αποχωρήσει απο την Ευρωζώνη.
Μέχρι στιγμής δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι έχουν συμφωνήσει στην ψήφιση της πρότασης φορολόγησης η πλειοψηφία των Κυπρίων βουλευτών. Έγινε επίσης γνωστό οτι συζητάται τροποποίηση της πρότασης για φορολόγηση με περιορισμό του συντελεστή φορολόγησης για τους μικρούς καταθέτες και αύξηση της φορολόγησης για τς καταθέσεις άνω των 100.000 Ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, δήλωσε χθές οτι η κυπριακή κυβέρνησης προτίμησε να φορολογήσει και τους μικρούς καταθέτες (κάτω των 100.000 ευρώ) παρόλο που αρχικά η συζήτηση ήταν για φορολόγηση μόνο των μεγάλων καταθέσεων, αφού η κυπριακή κυβέρνηση έχει εγγυηθεί τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.
Τέλος, δεν είναι ακόμη επισήμως γνωστό αν οι κυπριακές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη, πράγμα το οποίο θέλει πάση θυσία να αποφύγει η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα η οποία ανακοίνωσε οτι έχει έτοιμο "μαξιλάρι" 5 δισ ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις κυπριακές τράπεζες αν υπάρξει φυγή καταθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr