Στο επίκεντρο της Κοινωνικής Συνόδου είναι η ανεργία των νέων.
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση εάν ο Βορράς δεν προσφέρει δραστική βοήθεια στον Νότο, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο θα παρέχει ρευστότητα, θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού και θα επιτρέψει στις ελλειμματικές χώρες να οικοδομήσουν μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, με μοχλό τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η μονοδιάστατη εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία σε καιρό παρατεταμένης ύφεσης, επισήμανε, εξαντλεί τις αντοχές και ανοχές της κοινωνίας, δυναμιτίζει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και καταστρέφει την παραγωγική βάση, ενώ υποστήριξε ότι η ανταγωνιστικότητα, σε αντιδιαστολή, καταγράφει σταδιακή βελτίωση με αργούς ρυθμούς.
Ο κ. Δασκαλόπουλος προσέθεσε ότι «δεν θα ξεπεράσουμε μια για πάντα τις εθνικές τριβές εάν δεν αποκατασταθεί σε διαρκή βάση η εμπιστοσύνη στο ευρώ».
Αυτό μπορεί να γίνει , υπογράμμισε, «μόνο με την ίδρυση μιας πλήρως αυτόνομης Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο μιας Ένωσης κοινών κανόνων, θεσμών, κινήσεων κεφαλαίων και επιτοκίων που θα αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό κίνδυνο».
«Ίσως το πιο σημαντικό όμως, είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να φέρουν ξανά το ευρωπαϊκό ιδεώδες, την ευρωπαϊκή ιδέα, κοντά στους πολίτες των χωρών τους. Τίποτε δεν μπορεί να επιτύχει, τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην των λαών μας», είπε.
Ο κ. Δασκαλόπουλος εξέρασε ακόμα την ελπίδα ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ θα αξιοποιήσει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και θα θέσει ως προτεραιότητα στην ατζέντα της τη σύγκλιση Βορρά-Νότου, επιδιώκοντας ουσιαστική πρόοδο στο μέτωπο θεσμικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που να ενώνουν και όχι να διχάζουν την Ευρώπη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr