Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Τροπολογίες για σχέδιο "Αθηνά" και ΦΠΑ εισαγωγικών εταιρειών τρίτων χωρών
Με τροπολογίες που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στο νομοσχέδιο για τις κατεπείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, σειρά διατάξεων που μεταξύ άλλων, επισπεύδουν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εξασφαλίζουν υπό όρους προσωρινή αναστολή καταβολής ΦΠΑ στους εισαγωγείς ειδών από τρίτες χώρες, προοριζόμενων για προώθηση στην Ε.Ε. - ή μετακύλισή του στους εδώ πελάτες τους.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, η τελευταία ρύθμιση δεν επιφέρει απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο και υιοθετείται προκειμένου «να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις και να γίνει ο Πειραιάς, διαμετακομιστικό κέντρο».
Μαζί με τις διατάξεις αυτές, η κυβέρνηση επανέφερε και τροπολογία που έδινε στο Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, την δυνατότητα να ζητά και απόρρητα στοιχεία των ΔΕΚΟ και λοιπών επιχειρήσεων που υπήχθησαν σε αυτό, προς ενημέρωση των υποψηφίων επενδυτών - με εξαίρεση πληροφορίες σχετιζόμενες με την εθνική ασφάλεια. Η τροπολογία που είχε αποσυρθεί πριν από ορισμένες εβδομάδες, αποσύρθηκε εκ νέου προκειμένου να επανέλθει την επόμενη εβδομάδα σε συναφές νομοσχέδιο.
Η προσφυγή της κυβέρνησης στην διαδικασία της κατεπείγουσας νομοθέτησης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, ειδικά για τις τροπολογίες που δεν άπτονταν και του περιεχομένου του νομοσχεδίου - αλλά και δυσφορία στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ζήτησε την απόσυρση των τροπολογιών με εξαίρεση εκείνην που αφορά το ΦΠΑ των εισαγωγέων. Κατόπιν της αφαίρεσης της τροπολογίας για το ΤΑΙΠΕΔ, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε τις υπόλοιπες. Σημειώνεται ωστόσο, πως ακόμη και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, συνέστησε προς την κυβέρνηση «να μην δίνει μονίμως αφορμές σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, παραβιάζοντας τον Κανονισμό με τροπολογίες σε κυρώσεις νόμων και κατεπείγοντα νομοσχέδια».
Ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, αφορούσε ως επί το πλείστον, τον συμψηφισμό των οφειλών του έτους 2011 των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, με τις αντίστοιχες οφειλές των εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ - καθώς και την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία, ιδιωτικές θεραπευτικές μονάδες και προμηθευτές φαρμακευτικών σκευασμάτων, με παράλληλο «κούρεμα» των απαιτήσεων των αντισυμβαλλόμενων με τον Οργανισμό. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσέθεσε μάλιστα και πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να εγκρίνει το ύψος της έκπτωσης που θα επιφυλάξει για λογαριασμό του το Δημόσιο, απέναντι στους ιδιώτες παρόχους υγείας, κάτι που πρόκειται να ρυθμιστεί με υπουργική απόφαση (για τους φαρμακοποιούς ισχύει ήδη «κούρεμα» 3,5%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr