Με στόχο να ξεμπλοκάρει μεγάλες επενδύσεις, να διευκολύνει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να διοχετεύσει πόρους σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ενέργεια κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις».
Στα σημαντικά σημεία του νέου ν/σ είναι αυτό που αλλάζει ουσιαστικά το καθεστώς φοροαπαλλαγών. Με την καταλυτική παρέμβαση της τρόικας, ενώ αρχικά προβλεπόταν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, (σταθερός φόρος για συγκεκριμένο διάστημα, ειδική φορολόγηση, αφορολόγητα αποθεματικά) πλέον προωθούνται ρυθμίσεις, που συνδέουν τα φορολογικά κίνητρα με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στις 100 σελίδες το νομοσχεδίου εντάσσονται οι εξής ρυθμίσεις:
- Ιδρύεται Κεντρική Αρχή, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.
Ορίζονται δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς. Επίσης, προβλέπεται η ίδρυση μίας Κεντρικής Αρχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις λεγόμενες στρατηγικές (άνω των 2 εκατ. ευρώ) και για μικρότερες επενδύσεις στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων (ουσιαστικά ενώνονται οι 2 υπηρεσίες). Το Invest In Greece θα λειτουργεί ως μοναδικό σημείο επαφής για τους επενδυτές.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις όπου δεν σχετίζονται με κρίσιμους περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους.
Βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών για υδατοδρόμια και αποσαφηνίζονται οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή τους.
- Ιδρύονται εταιρίες ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου.
Προβλέπεται η καταβολή του 100% της επιχορήγησης (από 50% σήμερα) κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής.
- Μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από την Βουλή από τα 150 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.
- Στις στρατηγικές επενδύσεις δίδεται δικαίωμα άδειας παραμονής 10 ατόμων του νομίμου εκπροσώπου του φορέα της στρατηγικής επένδυσης.
Τα πρόσωπα μπορούν να συνοδεύονται και από τα μέλη των οικογενειών τους. Προβλέπεται και η χορήγηση αδειών διαμονής θα γίνεται και σε Ιδιοκτήτες Ακινήτων στην Ελλάδα. Η άδεια θα είναι 5ετής και θα ανανεώνεται με ελάχιστο ύψος της ακίνητης περιουσίας 300.000 ευρώ.
Παρέχονται κίνητρα για επαναλειτουργία εταιρειών που έκλεισαν, με προϋπόθεση ότι η παραγωγική λειτουργία έχει αποδεδειγμένα παύσει πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής.
- Παρέχονται κίνητρα σε μεταλλευτικές επιχειρήσεις
- Ενισχύονται δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, για τον περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας και για ανακύκληση του ύδατος.
Παρέχεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων για τις (ΑΠΕ) που αφορούν επέκταση υπάρχουσας ή υπό κατασκευήν μονάδας, εφόσον η επέκταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικής ισχύος της εκ των υστέρων τροποποίησης της αρχικής άδειας παραγωγής.
- Διευρύνονται οι επιδοτήσεις στον τουρισμό, με έμφαση σε θεματικό και υγείας σε δημόσια παρκινγκ, πλωτές εξέδρες, έργα πολιτικού μηχανικού στην ενέργεια.
- Προβλέπονται ενισχύσεις στη ναυπηγική βιομηχανία αν πρόκειται για ναυπηγήματα «που προορίζονται για σταθερές, μακροχρόνιες πλωτές βιομηχανικές ή και ενεργειακές εγκαταστάσεις».
- Ενεργοποιούνται ξανά παλαιά ημιτελή επενδυτικά σχέδια που παρέμεναν εκκρεμή λόγω δικαστικών διαφορών δίχως υπαιτιότητα του επενδυτή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr