Χωρίς πυξίδα φαίνεται ότι κινείται το ΤΑΙΠΕΔ στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, αλλά και αυτών που υποτίθεται ότι θα ακολουθήσουν, όπως στην περίπτωση των λιμανιών... Ειδικά στην υπόθεση του ΟΠΑΠ φαίνεται ότι υπάρχει ανατροπή σε όλα τα χρονοδιαγράμματα. Ο Μάρτιος έγινε... Απρίλιος και ο Απρίλιος... καλοκαίρι, τη στιγμή που η τρόικα όχι απλώς έχει κουνήσει το... δάκτυλο στην ελληνική κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις, αλλά θέτει και θέμα αλλαγής της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ, αν τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρηθούν. ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ αναμένεται να περάσουν από... σαράντα κύματα, αφού παραμένουν σε εκκρεμότητα κρίσιμες επιλογές για τον ΟΠΑΠ, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τους τεχνολογικούς συνεργάτες του. Για τρεις μήνες ακόμα, τεχνολογικός πάροχος του Οργανισμού παραμένει η Ιντραλότ, μετά την ανανέωση της σύμβασης. Πλην όμως, η αγορά εκτιμά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει κανένα σκέλος της συνεργασίας των δύο μερών και μάλιστα σε ότι αφορά στα πολυσυζητημένα τεχνικά παίγνια, τα VLTs. Ήδη, στην αγορά συζητείται ότι αυτός ήταν ο λόγος για την αποχώρηση τουλάχιστον δύο “επίδοξων” μνηστήρων του ΟΠΑΠ από τον διαγωνισμό, αφού δεν επιθυμούσαν να αποκτήσουν μία εταιρεία που θα δεσμευόταν από συγκεκριμένες συμβάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει διαμυνήσει στη διοίκηση του Οργανισμού να μην βάλει καμία υπογραφή και να μην συναινέσει σε τίποτα που θα θέσει σε αμφιβολία την επιτυχή πώληση του 33% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ.
ΔΕΠΑ
Την ίδια ώρα,η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αποτελεί μεγαλύτερο γρίφο σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, αφού είναι άγνωστο σε ποια κατεύθυνση θα πάει η πώλησή της, καθώς συνδέεται με τα αντικρουόμενα συμφέροντα ΗΠΑ – Ρωσίας στην περιοχή. Προσφάτως η Sintez είπε ότι προσφέρει 1,2 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ, ενώ την ίδια περίοδο ο βοηθός Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ρούμπιν σε επίσκεψή του στην Αθήνα διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να περάσει η Ελληνική Εταιρεία Αερίου σε ρώσικα χέρια. Στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με το μήνυμα που μετέφερε η Ουάσιγκτον είναι να διατηρήσει πάση θυσία μονοπωλιακές συνθήκες στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου και αποκομίζει σημαντικά υπερκέρδη συγκριτικά με αγορές της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης όπου υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές και η Gazprom αναγκάζεται να πουλάει το αέριό της φθηνότερα με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η Gazprom μαζί με την επίσης ρωσική Negusneft (η οποία έχει δηλώσει ότι θα προμηθεύεται αέριο από τη Gazprom σε περίπτωση που κερδίσει το διαγωνισμό) έχουν καταθέσει τις υψηλότερες προσφορές για τη ΔΕΠΑ, επιχειρώντας να προασπίσουν ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα της Μόσχας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Λιμάνια
Διστακτικότητα παρατηρείται και στα λιμάνια. Ακόμα και τώρα, ενώ υποτίθεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έπρεπε να έχουν μπει στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση προβληματίζεται για τη μέθοδο που θα έπρεπε να ακολουθήσει στην πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Τα σενάρια είναι δύο: Ή να πουληθούν χρηματιστηριακά ή να γίνουν παραχωρήσεις στα πρότυπα του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, που πέρασε στους Κινέζους της COSCO. Mέσω Χ.Α. η διαδικασία θα είναι άμεση, υποστηρίζουν οι εισηγητές της άποψης αυτής. Αν ακολουθηθεί η δεύτερη οδός θα είναι μεν χρονοβόρα, αλλά θα έχει αναπτυξιακή διάσταση, λόγω των κεφαλαίων που θα επενδυθούν, αλλά και λόγω της πρόσληψης προσωπικού, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας.
Στ.Κ.Χαρίτος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr