Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σε οριακό σημείο επιβίωσης οδηγούνται χιλιάδες μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες λόγω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που καλούνται πληρώσουν για το 2011, αλλά και για το 2010,. «Για μία οικογενειακή μονάδα 30 δωματίων μου ζητούν πέρα από το χαράτσι να πληρώσω 20.000 ευρώ» σημειώνει στο reporter.gr ξενοδόχος από τη Βασιλική Λευκάδας, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της φορολογίας στα ακίνητα απειλεί με λουκέτο την επιχείρησή του. Ήδη πολλοί ξενοδόχοι, ειδικά χειμερινών προορισμών έχουν κλείσει τους ξενώνες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Η αναγκαστική καταβολή ΕΕΤΗΔΕ, το υπέρογκο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, η καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του συνδεόμενου ΕΦΚΟΠ στα ποτά καταδικάζει σε ασφυξία πολλές επιχειρήσεις, για τις οποίες, σημειωτέον, οι στρόφιγκες των τραπεζών για κεφάλαια κίνησης είναι ουσιαστικά κλειστές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι μάλιστα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.
Ειδικότερα η ρύθμιση, που πρόσφατα με πίεση του ΣΕΤΕ και του ΞΕΕ είχε περάσει για ΦΑΠ 0,33‰ (αντί του 6‰), για τα έτη 2010 - 2011 – 2012, αφορά μόνο τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε εταιρείες. Παρόμοια, όμως, αντιμετώπιση δεν υπήρξε για τον υπολογισμό του ΦΑΠ στα ξενοδοχεία που κατέχουν φυσικά πρόσωπα, δημιουργώντας θέμα διακριτικής μεταχείρισης.
6-7 χιλιάδες μονάδες απειλούνται με λουκέτο
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων που οδηγούν σε κλείσιμο 6 με 7 χιλιάδες μικρομεσαίες μονάδες οι τουριστικοί φορείς αναμένεται να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους, εν όψει και των αλλαγών στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΕΤΕ σχεδιάζει να καταθέσει προτάσεις τόσο για το νέο χάρτη της φορολογίας ακινήτων, όσο και για ένταξη και των μικρών μονάδων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα στο ειδικό καθεστώς ΦΑΠ που ισχύει για τις εταιρίες με το σκεπτικό ότι το ξενοδοχείο είναι το «εργαλείο της δουλειάς» του κάθε ξενοδόχου, κι άρα ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το φορολογικό νόμο.
Στο μεταξύ δύο Ενώσεις Ξενοδόχων, της Κέρκυρας και της Λακωνίας έχουν καταθέσει έγγραφες διαμαρτυρίες το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΑΠ. Πιο συγκεκριμένα με επιστολές στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με κοινοποίηση στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη, στο γενικό γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, στην υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη,στους βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιο Δαβάκη, Φεβρωνία Πατριανάκου και Λεωνίδα Γρηγοράκο, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Γεώργιο Τσακίρη και τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Ιωάννη Ρέτσο. η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, ζητεί αλλαγές αναφορικά με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2010 των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, καθώς οι τελευταίες νιώθουν αδικημένες συγκριτικά με τα εκμεταλλευόμενα από εταιρείες ξενοδοχεία.
Τόσο ηΈνωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, όσο και της Κέρκυρας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας γίνονται αποδέκτες της διαμαρτυριών μελών τους, που ζητούν άμεσες αλλαγές.
Η Ένωση μάλιστα της Λακωνίας, τονίζει ότι τα ξενοδοχεία, που αντιμετωπίζονται με δυσμενείς όρους από το φορολογικό νόμο είναι «στην πλειονότητά τους, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα (λειτουργούν 3 μήνες το χρόνο) και ως εκ τούτου αδυνατούν να καταβάλουν τα υπέρογκα ποσά του ΦΑΠ 2010, η δε μηνιαία παράταση αποπληρωμής της πρώτης δόσης δε λύνει κανένα πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που θα ακολουθήσουν τα εκκαθαριστικά για τα έτη 2011 και 2012.»
Οι ξενοδόχοι επιμένουν στη διατήρηση χαμηλών συντελεστών
Σημειώνεται ότι ήδη από το τέλος του 2012 το ΞΕΕ είχε ταχθεί γενικά υπέρ της διατήρησης των χαμηλών συντελεστών φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων πάσης μορφής καθώς και αυτών που τελούν υπό καθεστώς sale and lease back στο 0,33%
Το ΞΕΕ σημειώνει ότι τα ξενοδοχεία παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους που είναι το παραγόμενο προϊόν, δηλαδή πωλούν διαμονή σε συνδυασμό με εστίαση και μία σειρά από υπηρεσίες συνεδρίων, άθλησης, spa, αναψυχής, κ.ά. ανάλογα με την έκταση των χώρων που διαθέτουν, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους να συνιστά στην ουσία φορολόγηση της ίδιας της παραγωγής τους.
Επίσης, τονίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχειακών ακινήτων σε σχέση με άλλες παραγωγικές χρήσεις όπως η βιομηχανία είναι εγκατεστημένη σε περιοχές όπου ισχύουν υψηλές αντικειμενικές αξίες ή σε περιοχές με υψηλό συντελεστή εμπορικότητας οπότε η φορολογική μεταχείρισή τους πρέπει να συνεκτιμά και αυτό το γεγονός.
Σύμφωνα με το ΞΕΕ, τα ξενοδοχειακά ακίνητα λόγω της κατασκευής τους με τις ειδικές τεχνικές προδιαγραφές των ξενοδοχείων ακολουθούν τους κανόνες ανάπτυξης των χώρων τους με βάση αυτές τις προδιαγραφές και δεν επιτρέπεται ούτε να μεταβάλλουν χρήση ούτε να τεμαχιστούν για να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για άλλη δραστηριότητα πλην της ξενοδοχειακής. Επιπροσθέτως, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της επιφάνειας μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης αφορά κοινόχρηστους χώρους, συνεδριακές αίθουσες και γενικά δραστηριότητες ζημιογόνες ή γενικά δραστηριότητες που δεν παράγουν κερδοφόρα έσοδα αλλά λειτουργούν υποστηρικτικά στις κύριες εγκαταστάσεις μιας μονάδας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η υψηλή φορολόγηση του ξενοδοχειακού προϊόντος είτε επιρρίπτεται επί του ακινήτου είτε επί της παραγωγής έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά του διότι η τιμή του ξενοδοχειακού προϊόντος λόγω της έντονης παγκοσμιοποίησής του διαμορφώνεται με χρηματιστηριακούς όρους.
Κατά συνέπεια, η αύξηση του λειτουργικού κόστους μέσω της φορολογίας να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση της ανταγωνιστικότητας, συρρίκνωση των εσόδων της επιχείρησης και κατ’ επέκταση μείωση των εσόδων του κράτους.