Βασική αλήθεια από την οποία πρέπει να ξεκινήσει κανείς, ώστε να κατανοήσει τις δυσκολίες του project είναι η χρηματοοικονομική του πλευρά. «Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι χρειάζονται τεράστια ποσά που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει αυτή τη στιγμή» σημειώνουν στο Reporter.gr παράγοντες της αγοράς.
Επενδυτικό σχέδιο που μπορεί να δώσει σε πλήρη ανάπτυξη 1%-2% στο ΑΕΠ
Ξενάγηση στις υποψήφιες εταιρείες
Ήδη ξεκίνησαν οι ειδικές συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων στους χώρους του Ελληνικού, από τους τρεις προεπιλεγέντες υποψήφιους για την αξιοποίηση του χώρου επενδυτές, την εβραϊκών συμφερόντων Elbit Cochin Ltd, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση. Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε στους προεπιλεγμένους επενδυτές, που υπέγραψαν την προβλεπόμενη συμφωνία εμπιστευτικότητας τα σχετικά τεύχη διαγωνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για την διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.
Τι προβλέπει ο Νόμος 4062/2012για πράσινο πρόσβαση στη θάλασσα
Την άνοιξη του 2012 ψηφίσθηκε ο Νόμος με τον οποίο ορίζεται οι προδιαγραφές και προϋποθέσεις αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, τις οποίες οφείλει να σεβαστεί ο νέος ιδιοκτήτης, που θα αναδειχθεί. Πέρα από την ύπαρξη για πρώτη φορά χρηματοοικονομικής μελέτης προσδίδεται επίσης για πρώτη φορά στο ακίνητο ενιαία και συνολική πολεοδομική και αναπτυξιακή ταυτότητα, συμβατή με τον αναπτυξιακό του προορισμό και τη μακρο-χωροταξική του ένταξη. Ο νόμος δίνει θέτει αναγκαίους περιορισμούς, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επένδυση πέρα από την οικονομική και αναπτυξιακή της διάσταση, θα αποδώσει στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής χώρους αναψυχής και κοινωνικών εξυπηρετήσεων, ενώ θέτει τους βασικούς όρους δόμησης στην παράκτια ζώνη – κελιδί για την προσέλκυση επενδυτών, ώστε να μην αποκόψει από τη θάλασσα την προς τον Υμηττό αστική ανάπτυξη. Το θέμα βέβαια είναι να μην αλλάξει στην πορεία.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά που αναφέρεται στο άρθρο 2 του εν λόγω Νόμου:
- έκταση επιφάνειας τουλάχιστον 2.000 στρεμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής με χρήσεις πρασίνου, ελεύθερων χώρων, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, κοινωφελών λειτουργιών και πρότυπων αστικών υποδομών. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να ανεγερθούν και κτίρια, τα οποία όμως δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν σε έκταση το 10% του συνόλου. Επίσης, τα κτίρια αυτά δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τους δύο ορόφους και τα 10 μέτρα ύψος.
- Στις προς πολεοδόμηση περιοχές επιτρέπονται η ανέγερση κατοικιών και εμπορικών κέντρων, ερευνητικών κέντρων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων, εστιατόρια –αναψυκτήρια, κ.ά.
- Για τις εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής ο συντελεστής δόμησης είναι 0,2 .
- Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά είναι το 35% και σε τέτοια διάταξη ώστε να μην αποκόπτεται το θαλάσσιο μέτωπο.
- δημόσιοι ανοιχτοί πράσινοι χώροι 40% της συνολικής έκτασης
- ιδιωτικοί ανοικτοί πράσινοι χώροι 20% της συνολικής έκτασης
- κάλυψη (αποτύπωμα κτιρίων) της τάξης του 20% της συνολικής έκτασης
- δρόμοι και χώροι κυκλοφορίας 20% της συνολικής έκτασης
Επιπλέον, προβλέπεται ειδική διαχείριση του παράκτιου μετώπου ορίζοντας μέγιστο συντελεστή κάλυψης 15% στο σύνολο της έκτασης και μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων τους δύο ορόφους και τα 10μ. Υπάρχει, τέλος, ειδική πρόβλεψη για την προστασία των κατοίκων στα σύνορα με τους όμορους Δήμους καθώς δεν επιτρέπεται η κατασκευή υψηλών κτιρίων εντός ζώνης 100 μέτρων από τα όρια του ακινήτου με εξαίρεση των τμημάτων επί της Λ. Βουλιαγμένης και της Λ. Ποσειδώνος. Οι όροι αυτοί οδηγούν σε μία ήπια ανάπτυξη, ακόμα και με τον προσαυξημένο συντελεστή, και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα να ωφεληθεί το Πράσινο Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr