Νέα μείωση στους μισθούς τους αναμένεται να υποστούν περισσότεροι από 600.000 υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. με τη λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας την προσεχή Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Έτσι οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως οι τράπεζες, οι βιομηχανίες και ναυτιλιακές επιχειρήσις θα υποστούν μειώσεις κατά μέσο όρο κατά 30%, ενώ θα βρεθούν και αντιμέτωποι με το ζήτημα της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», καθώς η μετενέργεια έχει περιοριστεί πλέον στους 3 μήνες αντί στους 6 μήνες (όπως ίσχυε νωρίτερα) στη περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συλλογική σύμβαση εργασίας έως τις 14 Μαΐου, τότε στην αγορά εργασίας θα δημιουργηθεί ένα νέο σκηνικό. Θα δρομολογηθεί η ρύθμιση των όρων εργασίας και των μισθών μέσω άλλων μορφών συμβάσεων.
Αλλαγές στις συμβάσεις στο 80% των εργαζομένων έως το 2013
Οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν περίπου το 20% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη ένα 60% των εργαζομένων έχει αλλάξει εργασιακό καθεστώς με δυσμενέστερες συνθήκες. Έχουν υπογράψει είτε ατομικές συμβάσεις, είτε άλλες μορφές ευέλικτης εργασίας, όπως η εκ περιτροπής εργασία. Ενδεικτικά, περίπου 1.200.000 εργαζομενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 80% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν υπογράψει ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις έως το τέλος του 2013.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, διατηρούνται μόνο οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι σε κλάδους στους οποίους λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις θα χάσουν και τα πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία εισέπρατταν.
Σύμφωνα πάντως με τον νόμο, στο διάστημα της μετενέργειας, εκτός από παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και των διαιτητικών αποφάσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται, προβλέπεται και η εφαρμογή των όρων τους και σε νεοπροσλαμβανόμενους.
Στο τέλος Μαρτίου λήγει επίσης η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι που οδηγεί αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες στις ατομικές συμβάσεις. Από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μία σειρά παράγοντες (όπως η πορεία της οικονομίας, η εξέλιξη της ανεργίας κ.ά.).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr