Τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν οι 27 ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Βρυξέλλες, που εξελίχθηκε σε ολονύχτιο θρίλερ.Τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο, το οποίο προήλθε από την συμβιβαστική του πορέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Η πρόταση προβλέπει ότι για την περίοδο 2014 - 2020 οι κοινοτικά δεσμεύσεις θα φτάσουν τα 960 δισεκ. ευρώ. και σε δεσμεύσεις πληρωμών και 910-913 δισ. ευρώ σε πληρωμές. Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητούσε δαπάνες ύψους 1,047 τρισεκατομμυρίων, που ήταν αυξημένη σε σχέση με τα 997 δισεκατομμύρια που έχουν προϋπολογισθεί για την τρέχουσα περίοδο 2007 - 2013. Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου είχε προταθεί το ύψος του προϋπολογισμού να φτάνει τα 972 δισεκ. ευρώ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, όπου ο προϋπολογισμός θα υποστεί μείωση, ενώ συνήθως ήταν αυξημένος. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισεκ. ευρώ (ζητώντας 880 δισεκκ. ευρώ, προκειμένου να πετύχει και μείωση της εισφοράς της χώρας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική. Έτσι, μειώνονται οι πόροι για τον αγροτικό τομέα στα 373,5 δισ. ευρώ που αντοιστοιχεί στα 39% (2007-2013: 42%) του προϋπολογισμού. Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.
Λίγο πάνω από τα 14 δισεκ. ευρω η χρηματοδότηση για την Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, τον δικό της αγώνα για τη χρηματοδότηση από τα διαθρωτικά Ταμεία δίνει Ελλάδα, από τα οποία με τον παρόν προϋπολογισμό για την περιοδο λαμβάνει 20,4 δισεκ. ευρώ. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροοπής προβλέπει να δοθούν 11,5 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα, με βάση το ΑΕπ του 2008. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται το ποσό των 14 δισεκ. ευρώ προκειμένου να πετύχει καλύτερες συνθήκες για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το ποσό θα κλειδώσει λίγο πάνω απο τα 14 δισεκ. ευρώ.
Οι "27" και πάλι στο τραπέζι της Συνόδου
Μετά από ένα διάλλειμα περίπου 5 ωρών, επανήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαίοι ηγέτες προκειμένου να συνεχίσουν τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων και συζητήσεων, που ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι.
Την Πέμπτη η Σύνοδος ξεκίνησε με 5 ώρες καθυστέρηση, καθώς Βρετανία και Γαλλία βρίσκονταν στα πρόθυρα της ρήξης και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν σειρά προκατακτικών συαναντήσεων προκειμένου να υπάρξει κοινό έδαφος.
Ωστόσο, η νύχτα φάνηκε εξαρχής ότι θα ήταν δύσκολη και μεγάλη. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών οδηγήσε σε διακοπή της Συνόδου για μία ώρα από τις 1.30 π.μ. ως τις 2.30 π.μ. ενώ λίγο αργότερα, ξημερώματα πλέον Παρασκευής σημειώθηκε νέα τρίωρη διακοπή, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με το ύψος των δεσμεύσεων εντάθηκαν.
Τελικά, λίγο πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο προήλθε από συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Σκληρό παζάρι πριν από τη Σύνοδο
Το δύσκολο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ξεκάθαρο από το μεσημέρι της Πέμπτης ότι δεν θα επιλύονταν εύκολα. Ήδη υπήρχε πίσω η αποτυχία της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής. Άμα τη αφίξη τους στο κτιριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε και ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων και σκληρού παζαριού, καθώς Βρετανία και Γαλλία βρίσκονταν κοντά στη ρήξη. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Καμερον ταξίδεψε στη βελγική πρωτεύουσα ζητόντας περικοπές στη χρηματοδότηση εκ μέρους των "πλούσιων" κρατών και έναν μικρότερο προϋπολογισμό, ενώ από την άλλη πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ ζητούσε τη διατήρηση του προϋπολογισμού στα ίδια επίπεδα. Τέλος, υπάρχουν και οι χώρες του Νότου και της Ανατολικής Ευρώπης που αγωνίζονται για περισσότερη κονδύλια.
Σε μία προσπάθεια συμβιβασμού των "ισχυρών παικτών", πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέηβιντ Κάμερον και του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα και η Σύνοδος ξεκίνησε χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Είναι πολύ πιθανόν να παρουσιαστεί αργά την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ακόμα και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.
Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.
Κάμερον: Πρέπει να μειωθεί το ποσό για τον προϋπολογισμό
Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο, είπε σε δημοσιογράφους ότι το ποσό που προβλεπόταν για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του Νοεμβρίου, ήταν «πολύ υψηλό» και πρέπει να μειωθεί.
«Την τελευταία φορά που ήμασταν εδώ, τον Νοέμβριο, τα νούμερα ήταν πολύ υψηλά: πρέπει να μειωθούν και αν δεν μειωθούν δεν θα υπάρξει συμφωνία» προειδοποίησε.
«Για να μιλήσω ευθέως, η ΕΕ δεν θα πρέπει να είναι απρόσβλητη από το είδος των πιέσεων που ασκήθηκαν σε εμάς, προκειμένου να μειώσουμε τις δαπάνες» τόνισε.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει «να βρουν αποδοτικούς τρόπους και να διασφαλίσουν ότι θα ξοδεύουμε χρήματα με σύνεση».
Υποχωρήσεις από τον Κάμερον ζητά ο Ολάντ
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών ο Φρανσουά Ολάντ, αν και δεν απέρριψε τη πιθανότητα περικοπών, προειδοποιούσε εμμέσως τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην «καπελώσει» τη Σύνοδο προβάλλοντας αιτήματα περικοπών, χωρίς να δεχτεί να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις και από το μέρος του.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η πιέσεις για περικοπές δεν θα πρέπει να αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μέχρι ενός σημείου.
Υπευθυνότητα ζήτησε ο Μπαρόζο
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προειδοποίησε τους ευρωπαίους ηγέτες να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις "με υπευθυνότητα και πρόσθεσε: "Νέες καθυστερήσεις θα στείλουν ένα πολύ αρνητικό μήνυμα σε αυτή τη στιγμή της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης".
Πρόσθεσε ότι υπάρχει κίνδυνος, τα κράτη-μέλη να γίνουν πιο αδιάλλακτα και να είναι πολύ πιο δύσκολο να υπάρξει συμφωνία.
Μέρκελ: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε
Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, περιέγραψε την ισορροπία που θα πρέπει να επιτύχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουμε, αλλά και να υπάρξει αλληλεγγύη ανάμεσα στους πληρωτές και τους αποδέκτες» είπε.
Κάθε χώρα από τα στρατόπεδα των «πληρωτών» και των «αποδεκτών» ζητά διάθεση συμβιβασμού από τους υπόλοιπους με αφετηρία συζήτησης την πρόταση Ρομπάι για προϋπολογισμό σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, και το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι η δυσκολία των διαπραγματεύσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr